Η βία στους χώρους παροχής υγειονομικής περίθαλψης είναι ένα συχνό φαινόμενο, που απασχολεί τα συστήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, γεγονός που οδήγησε στην αφιέρωση της 12ης Μαρτίου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Ιατρών και των Επαγγελματιών Υγείας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ποσοστό που κυμαίνεται από 8% έως 38% των επαγγελματιών υγείας, ανάλογα με τη χώρα, την ειδικότητα και τον χώρο εργασίας και το ωράριο, έχει υποστεί σωματική βία σε κάποια στιγμή της καριέρας του. Επικαλούμενος τα αποτελέσματα μετα-ανάλυσης 253 διεθνών μελετών, που δημοσιεύθηκε λίγο πριν από την πανδημία (2019), ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το 62% των επαγγελματιών υγείας αναφέρει ότι έχει εκτεθεί σε κάποια μορφή βίας το τελευταίο έτος. Η πιο συχνή μη σωματική βία είναι η λεκτική (58%) και ακολουθούν οι απειλές (33%) και η σεξουαλική παρενόχληση (12%).
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, πιστός στις αρχές προάσπισης του ιατρικού λειτουργήματος, και με πλήρη συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης που φέρει για την προστασία των ιατρών της χώρας κατά την ώρα της εργασίας τους, προχώρησε σε προτάσεις προς την Πολιτεία με τη συμφωνία των μελών της συνόδου των προέδρων. Στο ίδιο μήκος κύματος άλλωστε είναι και το Conseil Européen des Ordres des Médecins (CEOM ), η τελευταία σύνοδος του οποίου διοργανώθηκε τον περασμένο Μάϊο από τον ΠΙΣ στην Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, συζητήθηκαν οι σχέσεις ασθενών και ιατρών, η βία κατά των ιατρών ως φαινόμενο που εντείνεται το τελευταίο διάστημα και ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας.
Η διασφάλιση νομοθετικού πλαισίου και η δυνατότητα καταγραφής καταγγελιών και διερεύνησης τέτοιων φαινομένων θα λειτουργήσει εποικοδομητικά στις εργασιακές συνθήκες, δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας στους εργαζόμενους στους χώρους της Υγείας αλλά και αποτρεπτικά σε φαινόμενα βίας λεκτικής, σωματικής και ψυχολογικής απέναντι σε όσους επιλέγουν να ασκούν τέτοιες πρακτικές.
Opmerkingen