top of page
Αναζήτηση
  • Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ψυχολόγος MSc

Όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε για την ψυχοθεραπεία (Μέρος ΙΙ)

Εισαγωγή από το Μέρος Ι το οποίο θα βρεις εδώ


(Παρόλο που, στις μέρες μας, περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται με αποφασιστικότητα κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας προκειμένου να βρουν διέξοδο σε όσα τους προβληματίζουν, το να ξεκινήσει κανείς μια σειρά συνεδριών με ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή, ακόμα, συνιστά ταμπού για πολύ κόσμο. Υπάρχουν στερεότυπα σε σχέση με ένα τέτοιο ξεκίνημα και μεγάλη παρεξήγηση σχετικά με το γιατί να προχωρήσει κάποιος σε μια τέτοια επένδυση - ωστόσο, η ψυχοθεραπεία είναι ακριβώς αυτό: ένα δώρο προς τον εαυτό μας, ένα οικοδόμημα που χτίζουμε για το μέλλον, η καλύτερη απόφαση που μπορούμε να πάρουμε για την ισορροπία, την ευημερία και την αυριανή μας πορεία στον κόσμο (άκουσε το σχετικό podcast, εδώ)


Προκειμένου να σε βοηθήσουμε να ξεμπερδέψεις μέσα σου όλες τις προκαταλήψεις σχετικά με την έναρξη μιας ψυχοθεραπευτικής διαδρομής, έχουμε συγκεντρώσει τις συχνότερες ερωτήσεις που κάνουν οι άνθρωποι μπροστά στην προοπτική να ξεκινήσουν θεραπεία. Μη διστάσεις να στείλεις τις δικές σου ερωτήσεις στο thehealingtreeproject@gmail.com, με την ένδειξη Ερωτήσεις Ψυχοθεραπείας και εμείς θα απαντήσουμε σε όλες σου τις απορίες για το θέμα).



-"Πώς μπορώ να διαχειριστώ το άγχος μου;"


Πολλοί άνθρωποι αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν το άγχος που επηρεάζει την καθημερινότητά τους. Η διαρκής εσωτερική δυσφορία που συνδέεται με υψηλά επίπεδα άγχους, αποδυναμώνει την καθημερινότητα των ανθρώπων, τους κάνει να αισθάνονται αβοήθητοι, απογοητευμένοι από όλα και κενοί (βρες εδώ 17 μικροπράγματα που μπορείς να κάνεις για κάποιον που έχει άγχος). Το άγχος δεν είναι γρίπη για να περάσει με αντιβίωση παρόλο που είναι "κολλητικό": μαθαίνουμε να ανταποκρινόμαστε σε αυτά που φέρνει η ζωή με νευρικότητα, παθητικότητα και, τελικά, ματαίωση. Η έλλειψη άγχους ή η μετρίαση αυτού, είναι τρόπος ζωής στον οποίο μπορείς κι εσύ να εκπαιδευτείς και σου αξίζει να το κάνεις, βοηθώντας τη συνολική ποιότητα της ζωής σου. Αυτό που εννοώ είναι το ότι παρόλο που η αγωνία μπροστά σε άγνωστα ερεθίσματα είναι κατανοητή και, ως κάποιον βαθμό, αναμενόμενη, το γενικευμένο άγχος για οτιδήποτε, για όλα αδιακρίτως τα ερεθίσματα, για τα βήματα μπροστά και για την προσωπική μας πρόοδο, είναι μια προβληματική κατάσταση που απαιτεί ψυχοθεραπευτική παρέμβαση. Επιπλέον, η αντίδραση με άγχος απέναντι στα γεγονότα της ζωής, μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακής μάθησης, τραύματος ή/και ελλιπούς καλλιέργειας δεξιοτήτων διαχείρισης κρίσεων, ένας ακόμα λόγος για να απευθυνθείς έγκαιρα σε ψυχολόγο (βρες όλα τα άρθρα για το άγχος από την παιδική ηλικία, εδώ)


-"Γιατί νιώθω διαρκώς θλίψη ή κατάθλιψη;"


Άτομα που νιώθουν συνεχώς θλίψη ή αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, συχνά θέλουν να κατανοήσουν τα αίτια και να βρουν τρόπους αντιμετώπισης. Τα τυφλά σημεία του εαυτού μας, οι συμπεριφορές που μας οδηγούν σε πράξεις που αργότερα μετανιώνουμε, οι σκέψεις και οι αντιδράσεις μας μοιάζουν σαν να προέρχονται από μια σκοτεινή σπηλιά που δεν έχουμε εξερευνήσει ακόμα. Παρόλα αυτά, η αυτογνωσία βρίσκεται στην κορυφή των στόχων κάθε ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας (βρες το άρθρο Μαθαίνοντας τον Εαυτό μας από την αρχή, εδώ, που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις το πώς η θλίψη χρειάζεται συχνά διπλή, βιοψυχολογική προσέγγιση που αξίζει να προσπαθήσεις)


-"Πώς μπορώ να βελτιώσω τις σχέσεις μου με τους άλλους;"


Συχνά προκύπτουν προβλήματα στις σχέσεις με φίλους, οικογένεια ή σύντροφο, και οι άνθρωποι αναζητούν συμβουλές για να τα βελτιώσουν. Πολλές φορές καταφεύγουν σε μία ψυχολόγο παραπονούμενοι για αδικίες, καταχρηστική συμπεριφορά των άλλων, έλλειψη συμπονετικότητας και ενσυναίσθησης: ωστόσο και οι ίδιοι ίσως δεν έχουν μάθει να ακούν, να διεκδικούν για τον εαυτό τους, να βάζουν όρια και να διατηρούν υγιείς δεσμούς. Όλα τα παραπάνω χρειάζονται εξερεύνηση, χρόνο για ανάλυση και εκμάθηση τεχνικών, από την αρχή. Η ψυχοθεραπεία κάνει θαύματα για την βελτίωση της καθημερινότητας του θεραπευόμενου, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο προσέγγισης ενός προβλήματος.


-"Τι μπορώ να κάνω για να ενισχύσω την αυτοπεποίθησή μου;"


Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ένα συχνό ζήτημα, και πολλοί θέλουν να μάθουν πώς μπορούν να νιώσουν πιο σίγουροι για τον εαυτό τους. Αυτό που τους διαφεύγει, είναι το γεγονός ότι η αυτοπεποίθηση δεν είναι στολή για να τη φορέσεις, μονοκόμματη, συμπαγής και αλώβητη στο πέρασμα του χρόνου και των εμπειριών. Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικά επίπεδα άνεσης με τα οποία κινούνται σε διαφορετικά πεδία της ζωής τους: έτσι η αυτοπεποίθηση είναι ένα σύνολο από προσεγγίσεις στην προσωπική ζωή, την εργασία, τη σχέση με το περιβάλλον μας. Κάποιοι νιώθουν πιο άνετα στη δουλειά τους και μεγαλουργούν ενόσω η προσωπική τους ζωή παρουσιάζει κενά κατανόησης. Κάποιο άλλοι έχουν υπέροχο κύκλο φίλων αλλά δυσκολεύονται σε μια βαθύτερη σύνδεση με τους ανθρώπους. Ξανά, όπως γράφω και παραπάνω, οι εντατικές ζωές μας χρειάζονται φροντίδα και ένα εκπαιδευμένο αυτί που θα βρούμε μόνο στο γραφείο μίας ψυχολόγου με την οποία θα δουλέψουμε πολλαπλά θέματα και επίπεδα συνειδητοποίησης του ποιοι είμαστε.


-"Τι είναι η ψυχοθεραπεία και πώς μπορεί να με βοηθήσει;"


Όσοι είναι νέοι στην ψυχοθεραπεία μπορεί να αναρωτηθούν σχετικά με το πώς λειτουργεί και ποια μπορεί να είναι τα οφέλη για αυτούς. Κι ακόμα, μπορεί να μην είναι σίγουροι σε σχέση με τον θεραπευτή/τρια που θα διαλέξουν ή για το αν χρειάζεται να πάνε σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία που στοχεύει στην αντιμετώπιση ψυχολογικών δυσκολιών και συναισθηματικών προβλημάτων μέσω της συζήτησης και της ανάλυσης με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, όπως έναν ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή. Η διαδικασία αυτή μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να κατανοήσουν βαθύτερα τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές τους, και να αναπτύξουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.


Πώς λειτουργεί η ψυχοθεραπεία;


Δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος:


Ο θεραπευτής δημιουργεί ένα χώρο όπου μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά για τις ανησυχίες και τα συναισθήματά σας χωρίς φόβο κριτικής. Η εμπιστοσύνη μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου είναι βασική. Βρες εδώ περισσότερες πληροφορίες για το θεραπευτικό συμβόλαιο.


Αυτογνωσία:


Μέσω της συζήτησης, ο θεραπευτής σάς βοηθά να αναγνωρίσετε και να κατανοήσετε τις υποβόσκουσες αιτίες των προβλημάτων σας, όπως οι προηγούμενες εμπειρίες, τα ασυνείδητα συναισθήματα ή οι δυσλειτουργικές πεποιθήσεις.


Αλλαγή αρνητικών μοτίβων:


Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να αλλάξετε αρνητικά πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς που συμβάλλουν στα προβλήματά σας, όπως το άγχος, η κατάθλιψη ή οι δυσκολίες στις σχέσεις.


Ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης:


Ο θεραπευτής σάς βοηθά να αναπτύξετε νέες στρατηγικές για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της ζωής, όπως δεξιότητες διαχείρισης άγχους, επίλυση προβλημάτων, βελτίωση της επικοινωνίας και αύξηση της αυτοεκτίμησης.


Αλλαγή της προοπτικής:


Μέσα από τη θεραπεία, μπορεί να μάθετε να βλέπετε τα προβλήματα και τις καταστάσεις από διαφορετική οπτική γωνία, αποκτώντας μια πιο θετική και ρεαλιστική προοπτική.


-"Είναι ακριβή η ψυχοθεραπεία";


Έχουμε πει πολλές φορες το πώς η ψυχοθεραπεία είναι μια επένδυση, ένα δώρο που κάνουμε στον εαυτό μας. Ωστόσο, είναι απολύτως κατανοητό το να αισθανόμαστε ότι, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε - στους οποίους δεν υπάρχει δυνατότητα αποταμίευσης, πρόσβασης σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας ή/και εξαρχής καλές υπηρεσίες ψυχικής υγείας - κάθε έξοδο επιβαρύνει τον προυπολογισμό μας με τρόπο, συχνά, μη αναστρέψιμο. Γι' αυτό και οφείλουμε να κάνουμε καλή χρήση των οικονομικών μας πόρων, όπως επίσης οφείλουμε να κάνουμε μια έρευνα πεδίου έτσι ώστε να βρούμε όχι μόνο ποια θεραπεύτρια/της μάς ταιριάζει καλύτερα (και ναι! δεν συνδεόμαστε με όλους τους θεραπευτές το ίδιο ή και καθόλου!) αλλά και ποια είναι τα οικονομικότερα προγράμματα για το πορτοφόλι μας (υπάρχουν συνεδρίες χαμηλού κόστους ή γίνονται εκπτώσεις αναλόγως την πολιτική που ακολουθεί η θεραπεύτρια/ης). Η θεραπεία σε μία ψυχολόγο δεν είναι ακριβότερη από άλλες επιλογές που κάνουμε στη ζωή, καταδεικνύει όμως το πώς η ποιοτική ζωή είναι θέμα προτεραιοτήτων (για παράδειγμα, κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν ακριβά αξεσουάρ ή ξοδεύουν σε διασκέδαση αθροιστικά τεράστια ποσά σε σχέση με το πόσο κοστίζει μια θεραπεία: προφανώς αυτό είναι απολύτως θεμιτό, απλά μιλάμε για προτεραιότητες).


-"Υπάρχουν τρόποι να συνδυάσεις την ψυχοθεραπεία με μορφές τέχνης / έκφρασης;


Φυσικά και θα τις βρεις όλες σε αυτό το section της κοινότητας του The Healing Tree! Συχνά-πυκνά προσφέρουμε εργαστήρια θεραπείας μέσω της τέχνης, φιλοξενούμε ειδικούς της τέχνης και συνομιλούμε με ανθρώπους που εξερευνούν την ψυχή μέσα από διάφορες μεθόδους και τεχνικές. Ωστόσο καλό θα ήταν να παρακολουθεί κανείς αυτές τις προσεγγίσεις επικουρικά με κάποιο επίσημο πρόγραμμα ψυχοθεραπείας που θα είναι δομημένο και προσαρμοσμένο σε βαθύτερες ανάγκες.


Commenti


I commenti sono stati disattivati.
bottom of page