Ταξιδεύοντας με την ψυχική νόσο – συμβουλές για μια καλύτερη εμπειρία, χωρίς άγχος
Το καλοκαίρι είναι η πιο δημοφιλής εποχή για μετακινήσεις ενώ τα πλάνα των διακοπών δίνουν και παίρνουν στους νοερούς χάρτες του μυαλού μας.
Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από κάποια ψυχική νόσο, βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή ή έχουν πρόσφατα στη ζωή τους βιώσει μια κρίση που τους έχει τρομάξει ως προς την ένταση και την συμπεριφορική της εκδήλωση, τρομάζουν και αυτοπεριορίζονται στο σπίτι, χωρίς κάτι τέτοιο να τους έχει ζητηθεί από τον θεράποντα ιατρό τους. Αυτοί πιστεύουν ότι, σε περίπτωση που απομακρυνθούν από τον οικείο χώρο τους, τα συμπτώματα θα επιστρέψουν σε πολύ χειρότερη μορφή ενώ ενδεχομένως να αισθανθούν αβοήθητοι μακριά από το υποστηρικτικό τους περιβάλλον, χωρίς τις ρουτίνες τους ή τα πρόσωπα στα οποία έχουν συνηθίσει να καταφεύγουν για βοήθεια (διάβασε επίσης για τον Τουρισμό Ψυχικής Υγείας, εδώ)
Όμως τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι ανάγκη να συμβεί αφού μια καλή προετοιμασία είναι απαραίτητη για να συνεχίσουμε να αισθανόμαστε ασφαλείς και δυνατοί στις επιλογές μας. Μπορούμε να απολαύσουμε τις διακοπές μας χωρίς άγχος, ακολουθώντας πιστά τις παρακάτω οδηγίες οργάνωσης και ψυχοπροφύλαξης, πριν κατά τη διάρκεια και μετά τον σχεδιασμό του ταξιδιού μας:
Συζήτησε διεξοδικά με τα πρόσωπα του οικείου περιβάλλοντος σου, το πλάνο των διακοπών. Αν έχεις accountability partner - κάποιον δηλαδή που γνωρίζει τα πάνω και τα κάτω της νόσου, είναι έτοιμος κάθε στιγμή να βοηθήσει και είναι επιφορτισμένος με την ευθύνη του να σε προσέχει – δώσε του ένα γραπτό σχεδιάγραμμα του τι επιθυμείς να κάνεις ή κάντε μαζί μικρές τροποποιήσεις στο πρόγραμμα που θα σου δώσουν το αίσθημα ασφάλειας στην τοποθεσία που σκοπεύεις να καταλήξεις (π.χ. ένα ξενοδοχείο κοντά στην πόλη για να μη βρεθείς σε άγνωστα ερημικά μέρη κλπ). Συζήτησε το ίδιο σχέδιο με την θεραπεύτρια σου και απαντήστε μαζί σε τυχόν απορίες για την πορεία που μπορεί να έχει η νόσος στο διάστημα που θα βρίσκεσαι μακριά (βρες εδώ το άρθρο Προλαμβάνοντας την υποτροπή στα συμπτώματα ψυχικής νόσου). Οι οικείοι σου πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς το πώς σκοπεύεις να κινηθείς, για τη δική σου ασφάλεια.
Κράτησε το πλάνο διακοπών σου συντηρητικό ως προς το πώς σκοπεύεις να δραστηριοποιηθείς, καθώς μπορεί να μη γνωρίζεις πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός σου μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις και απρόσμενα γεγονότα. Εστίασε στη χαλάρωση και την ξεκούραση και όχι στο τρέξιμο, τις εναλλαγές εικόνων και εμπειριών ή τα εξοντωτικά ωράρια (πτήσεις τα ξημερώματα, πολύωρη αναμονή στα αεροδρόμια κλπ)
Μη φοβηθείς να κάνεις όλες τις δυσάρεστες ερωτήσεις πριν το ταξίδι σου, να κάνεις εντατική έρευνα σχετικά με τις επιλογές που έχεις ή να ζητήσεις από κάποιον δικό σου να σε συνοδεύσει.
Αν είναι η πρώτη σου φορά μακριά, ξεκίνησε από μια μικρή εκδρομή, κάπου κοντά, για μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι, σταδιακά θα «χτίσεις» γνώση για μεγαλύτερες αποστάσεις και περισσότερες ημέρες. Προσπάθησε να βρεθείς μόνη σου σε μακρινότερες από το σπίτι σου τοποθεσίες, έτσι ώστε σταδιακά να συνηθίσεις την απομάκρυνση.
Ενημερώσου πολύ καλά για τα δρομολόγια πλοίων, τρένων, λεωφορείων κλπ και φτιάξε εναλλακτικό πλάνο σε περίπτωση που χάσεις ή ακυρωθεί μια διαδρομή, έτσι ώστε να μην αγχωθείς για το τι μπορείς να κάνεις, εκείνη τη στιγμή. Πήγαινε νωρίτερα σε σταθμούς και αεροδρόμια και πάντα δίνε στον εαυτό σου χρόνο να προσαρμόζεται στις συνθήκες. Ποτέ τρέξιμο και τελευταία στιγμή παρουσία!
Κράτα όλο το πλάνο σου γραπτό, σε ημέρες και ώρες, στο ημερολόγιο σου, έτσι ώστε ακόμα και στην κρίση πανικού που το μυαλό θολώνει, να έχεις όλη τη διαδρομή μπροστά σου, ξεδιπλωμένη σε χαρτί.
Κράτησε στο σακίδιο σου podcast ενσυνειδητότητας και χαλάρωσης (άκουσε εδώ το Ζήσε μια ζωή χωρίς φόβο και εδώ το Μια βαθιά αναπνοή για να ξεκινήσει η μέρα) ένα βιβλίο (αν απολαμβάνεις να διαβάζεις), καραμέλες για το στρες (μερικοί άνθρωποι σε πολυσύχναστα μέρη βρίσκουν ανακουφιστικό το να μασουλάνε κάτι σαν καραμέλα ή τσίχλα), ένα powerbank για να μην ξεμένεις ποτέ από μπαταρία και τα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης σου, στην ταχεία κλήση. Φυσικά, έχε μαζί σου άφθονο νερό για ενυδάτωση και βοήθεια από το αίσθημα ασφυξίας που συχνά δημιουργεί το άγχος.
Πάρε μαζί σου φαρμακείο πρώτων βοηθειών το οποίο θα περιλαμβάνει, εκτός φυσικά από την αγωγή σου, φάρμακα για απρόσμενες καταστάσεις όπως ναυτία, τροφική δηλητηρίαση (σου συστήνω να κάνεις πάντα ασφαλείς επιλογές ως προς το από πού θα τρως), τσιμπήματα και αλλεργίες.
Κράτα ένα σακίδιο το οποίο δεν θα μπορεί να παραβιάσει εύκολα κάποιος. Κράτα την κάρτα με τα ατομικά σου στοιχεία και τηλέφωνο βοήθειας για σένα, στην μπροστινή τσέπη του σακιδίου.
Αν ταξιδεύεις με αεροπλάνο, πάρε μαζί σου βαλίτσα καμπίνας και μη δώσεις την αποσκευή σου στο check in. Το καλοκαίρι σημειώνονται πολλές απώλειες αποσκευών μεταξύ αεροπορικών εταιρειών και δεν θα ήθελες να διακινδυνεύσεις ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Κάνε εκτενή έρευνα για το μέρος στο οποίο θα καταλήξεις. Σημείωσε τα κέντρα βοήθειας, τα νοσοκομεία ή κάποιο άλλο σημείο ανακούφισης που θεωρείς χρήσιμο για σένα (πχ πολυχώρους για digital nomads, στους οποίους συχνάζουν άγνωστοι μεν αλλά με κοινές εμπειρίες και φιλοσοφία πολιτών του κόσμου). Διάβασε την πιο αναπάντεχη ιστορία solo travelling, εδώ
Μη διστάσεις να κάνεις ένα τηλέφωνο στη θεραπεύτρια σου σε περίπτωση που τα πράγματα δυσκολέψουν. Ένας καλός λόγος, μια καθησυχαστική κουβέντα μπορούν να σε κάνουν να συνεχίσεις με καλύτερη διάθεση το ταξίδι σου. Ας μην ξεχνάμε ότι οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και εσύ πειραματίζεσαι για πρώτη φορά με τον εαυτό σου (αλλά καλά κάνεις εφόσον φυσικά έχεις εξαρχής συζητήσει όλα τα παραπάνω με τους ανθρώπους που σε φροντίζουν!) Μπορείς να τηλεφωνήσεις στον accountability partner σου και να του/της ζητήσεις να κάνετε μια συζήτηση περί ανέμων και υδάτων από το τηλέφωνο (σε πολλούς ανθρώπους, το τηλεφωνικό κους κους λειτουργεί καθησυχαστικά).
Σημείωνε τις εμπειρίες σου σε ημερολόγιο αναστοχασμού καθώς αυτό πρόκειται να αποτελέσει ένα θησαυρό υγείας για το μέλλον, με όλες τις αυξομειώσεις της διάθεσης και το tracking των συμπτωμάτων σου, για ακόμα καλύτερες ημέρες στο μέλλον (μάθε τον εαυτό σου καλά και μη φοβάσαι τίποτα!)
Αν αποφασίσεις τελευταία στιγμή να μην κάνεις αυτό το βήμα, δεν υπάρχει πρόβλημα! Η ζωή είναι δικιά σου και πολλές ευκαιρίες θα παρουσιαστούν στο μέλλον εφόσον το θελήσεις. Μην μετανιώνεις για την προετοιμασία και δες την σαν μια καλή πρόβα για μεταγενέστερα πλάνα διακοπών.
Comments