top of page
Αναζήτηση
  • healingtreeproject

Σεπτέμβριος: μήνας αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση για την αυτοκτονία

Ο Σεπτέμβριος, ως μήνας αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση για την αυτοκτονία (Suicide Prevention Awareness Month), είναι μόνο ένας από τις πολλές εθνικά και διεθνώς αναγνωρισμένες ημερομηνίες στον αγώνα υπέρ της ψυχικής υγείας. Πολλές άλλες ημέρες, εβδομάδες και μήνες του χρόνου είναι αφιερωμένες στο θέμα, ενώ η συντονισμένη δράση αυτών των ημερομηνιών έχει ως στόχο τη διάχυση πληροφοριών και σημαντικών μηνυμάτων για ανάληψη πρωτοβουλιών υπέρ της ψυχικής υγείας.



Μελέτες δείχνουν ότι η πρόληψη και οι επαρκείς πόροι για την φροντίδα της ψυχικής υγείας σχετίζονται με 30% λιγότερες απόπειρες αυτοκτονίας στις κοινότητες. Η ευαισθητοποίηση για την πρόληψη της αυτοκτονίας είναι ένας τρόπος να συνηγορήσουμε για προσιτή φροντίδα ψυχικής υγείας, ισότιμη πρόσβαση και υπηρεσίες μέσα στην κοινότητα, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να τις εκμεταλλευτούν δημιουργικά και να έχουν μια ποιοτική διαβίωση.


Εθνική Εβδομάδα Πρόληψης Αυτοκτονιών


Η Εθνική Εβδομάδα Πρόληψης Αυτοκτονιών λαμβάνει χώρα από τις 6 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Στόχος αυτής της εβδομάδας είναι η ευαισθητοποίηση για την πρόληψη των αυτοκτονιών. Γιορτάζεται ως μέρος του Εθνικού Μήνα Πρόληψης Αυτοκτονιών, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει ξεχωριστές εκδηλώσεις.


Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Αυτοκτονιών


Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας πραγματοποιείται στις 10 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Αυτή η ημέρα στοχεύει να ευαισθητοποιήσει και να αποτρέψει την αυτοκτονία σε όλο τον κόσμο. Ακολουθεί μια πιο σφαιρική προσέγγιση για την πρόληψη των αυτοκτονιών και περιλαμβάνει εκατοντάδες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες σε ολόκληρο τον κόσμο, κάθε χρόνο.


Η ευαισθητοποίηση και η επικοινωνία για την αυτοκτονία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη και τη στήριξη των ατόμων που μπορεί να αντιμετωπίζουν αυτοκτονικές σκέψεις. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να μιλήσεις και να ευαισθητοποιήσεις το κοινό σχετικά με αυτό το σημαντικό ζήτημα:


Εκπαίδευση και Πληροφόρηση


1. Διοργάνωση Σεμιναρίων και Εργαστηρίων: Προσκάλεσε ειδικούς ψυχικής υγείας να μιλήσουν για την αυτοκτονία, για τους παράγοντες κινδύνου και τις στρατηγικές πρόληψης.

2. Δημόσιες Ομιλίες και Εκδηλώσεις: Διοργάνωσε δημόσιες ομιλίες και εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

3. Εκπαιδευτικά Προγράμματα σε Σχολεία: Πρότεινε εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία για την ενημέρωση των μαθητών, των δασκάλων και των γονέων σχετικά με την αυτοκτονία και την πρόληψη.


Χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης


4. Δημοσίευση Άρθρων και Βίντεο: Χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δημοσιεύσεις άρθρα, βίντεο και μαρτυρίες ατόμων που έχουν αντιμετωπίσει αυτοκτονικές σκέψεις. Βρες παρακάτω χρήσιμους συνδέσμους για το θέμα, στα αγγλικά καθώς και το πρώτο δίκτυο ανθρώπων στην Ελλάδα, με βιωμένη την εμπειρία της αυτοκτονίας, εδώ.

5. Διαδικτυακές Καμπάνιες: Δημιούργησε καμπάνιες ευαισθητοποίησης με τη χρήση hashtags και τη συνεργασία με influencers και δημόσια πρόσωπα.

6. Online Σεμινάρια και Συζητήσεις: Διοργάνωσε ζωντανές διαδικτυακές συζητήσεις και σεμινάρια για την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού, ιδιαίτερα των ανθρώπων που βρίσκονται σε απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα περιοχές, χωρίς άμεση πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες φροντίδας της ψυχικής υγείας.


Το Suicide Prevention Australia διαθέτει αφίσες και ψηφιακά πρότυπα για λήψη.


Η Lifeline διαθέτει συγκινητικά βίντεο με άτομα με βιωμένη την εμπειρία της αυτοκτονίας, σχετικά με το πώς να βοηθήσεις κάποιον, ως μέρος της καμπάνιας του Out of the Shadows.


Η International Association for Suicide Prevention διαθέτει υλικό που μπορεί να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις μια συνομιλία ή να οργανώσεις μια εκδήλωση.


Παροχή Πληροφοριών και Υποστήριξης


7. Κατανομή Ενημερωτικού Υλικού: Μοίρασε φυλλάδια, βιβλιαράκια ή άλλα ενημερωτικά υλικά σε σχολεία, πανεπιστήμια, χώρους εργασίας και κέντρα υγείας. Η ενημέρωση με πολύ απλά λόγια, το νοιάξιμο και η δημιουργία ενός ανθρωποδικτύου φροντίδας είναι σωτήριες κινήσεις για όσους δυσκολεύονται να σπάσουν τον κύκλο των αρνητικών σκέψεων.

8. Ενημερωτικά Σημεία και Γραμμές Υποστήριξης: Φτιάξε με τη βοήθεια ειδικών ενημερωτικά σημεία και γραμμές υποστήριξης σε δημόσιους χώρους όπου οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν πληροφορίες και βοήθεια.

9. Κέντρα Συμβουλευτικής και Υποστήριξης: Προώθησε την ύπαρξη και την προσβασιμότητα κέντρων συμβουλευτικής και υποστήριξης για όσους χρειάζονται βοήθεια.


Προσέγγιση με Ειλικρίνεια και Ενσυναίσθηση


10. Ανοιχτές Συζητήσεις: Δημιούργησε ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς να μιλήσουν για τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους χωρίς φόβο κρίσης ή στιγματισμού. Βρες περισσότερα άρθρα για το θέμα, από την κοινότητα της The Healing Tree community for Mental Health

11. Ενθάρρυνση Ειλικρινούς Επικοινωνίας: Ενθάρρυνε τους ανθρώπους να μιλήσουν ανοιχτά για την αυτοκτονία και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με φίλους και οικογένεια.

12. Ενσυναίσθηση και Κατανόηση: Αντιμετώπισε τα άτομα με ενσυναίσθηση, άκουσε τα προσεκτικά και δείξε κατανόηση προς τα συναισθήματά τους.


Συνεργασία με Ειδικούς


13. Συνεργασία με Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας: Δούλεψε μαζί με ειδικούς ψυχικής υγείας για ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την κατάλληλη βοήθεια που μπορεί να προσφερθεί σε ανθρώπους με αυτοκτονικές σκέψεις.

14. Υποστήριξη Κοινοτικών Πρωτοβουλιών: Υποστήριξε ένθερμα κοινοτικές πρωτοβουλίες και προγράμματα που στοχεύουν στην πρόληψη της αυτοκτονίας.

15. Αξιοποίηση Εθνικών και Διεθνών Οργανισμών: Συνεργάσου με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς που ειδικεύονται στην πρόληψη της αυτοκτονίας και την υποστήριξη ατόμων με αυτοκτονικές τάσεις.


Η ευαισθητοποίηση για την αυτοκτονία και η παροχή υποστήριξης στους ανθρώπους που την χρειάζονται μπορεί να σώσει ζωές. Είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε το θέμα με ευαισθησία, ενσυναίσθηση και έγκυρη ενημέρωση, δημιουργώντας ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page