top of page
Αναζήτηση
Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ψυχολόγος MSc

Πώς να πάρετε αποφάσεις για την καινούρια χρονιά (και να τις υλοποιήσετε...) - Μέρος Δεύτερο


Στο προηγούμενο μέρος (βρείτε το εδώ) είδαμε το πώς η δίψα για αλλαγές τον καινούριο χρόνο είναι συνηθισμένη, ενίοτε γραφική: ανταγωνίζεται τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που έχουμε αυτόματα συνηθίσει να ακολουθούμε - χωρίς απαραίτητα να καταλαβαίνουμε την αξία που προσδίδουν στη ζωή - ενώ ξεθωριάζει με την επιστροφή μας στην πεζή καθημερινότητα.


'Οταν η επιθυμία για ουσιαστικές, βαθιές αλλαγές που θα επηρεάσουν θετικά την ύπαρξη μας είναι αληθινή, τότε οφείλουμε να φτιάξουμε ένα σαφές, κατανοητό, συμπαγές πλάνο συγκεκριμένων βημάτων για να την κατακτήσουμε. Πρόκειται για σκληρή δουλειά που απαιτεί θυσίες. Οι αμφιβολίες στη διαδρομή, τα πισωγυρίσματα και οι πειρασμοί να ξαναγυρίσουμε σε μια προηγούμενη, βολική κατάσταση θα είναι πολλοί. Το ξεκίνημα από μόνο του απαιτεί σοβαρή σκέψη και προγραμματισμό. Δεν είναι απαραίτητο αυτή η αλλαγή να έχει τη μορφή ενός διαφορετικού σκηνικού, μιας συνθήκης ή μιας τιτανοτεράστιας απόκλισης από αυτό που είχαμε συνηθίσει να κάνουμε ή να είμαστε στο παρελθόν. Δεν είναι απαραίτητο να "αφήσουμε κάτι πίσω", εκτός φυσικά από την τάση μας για αναβολή: πρόκειται για ένα σχέδιο εγκατάστασης θετικών συνηθειών που θα αναδείξουν τη διαβίωση μας και την ποιότητα την οποία οφείλουμε να διεκδικούμε για τον εαυτό και το περιβάλλον μας.


#5 Ξεκίνα από τα μικρά


Για παράδειγμα, βάλε τέλος στην καθιστική ζωή, βρες κάτι που θα σε κινητοποιήσει να χρησιμοποιήσεις το σώμα σου με ένα τρόπο που θα μπορείς να κρατήσεις ως συνήθεια. Μην ξοδέψεις άλλη μια περιουσία για ένα γυμναστήριο στο οποίο δεν θα πατήσεις ποτέ. Μην ονειρεύεσαι να γίνει δρομέας υπεραποστάσεων από την μια μέρα στην άλλη. Ανακάλυψε τις διαδρομές στην πόλη που μπορούν να διατηρήσουν το ενδιαφέρον σου, κράτα σημειώσεις από τις ώρες που ξοδεύεις μπροστά από μια οθόνη και υποσχέσου στον εαυτό σου να τις μειώσει.

Μείωσε (ή κόψε τελείως) το έτοιμο φαγητό, ξεκίνα μια υγιεινή συνήθεια προετοιμασίας σπιτικών σνακ και γευμάτων για όλες τις ώρες που θα τα χρειαστείς. Μπορείς να κόψεις την υπερκατανάλωση υλικών, να ξεκινήσεις να μεταποιείς ρούχα ή να ψωνίζεις από παζάρια-δεύτερο χέρι. Μπορείς να γραφτείς σε μια εθελοντική ομάδα στην οποία να αφιερώνεις κάποιο χρόνο που θα σου δίνει τη χαρά της προσφοράς. Από οπουδήποτε κι αν ξεκινήσεις, σπάσε τον κύκλο της ανίας και των καταχρήσεων σήμερα!


#6 Φτιάχνε λίστες


Ναι, αυτό το εκνευριστικό πράγμα με την απαρίθμηση των "υποχρεώσεων" της ημέρας, για το οποίο πολλοί θα ισχυριστούν το αντίθετο: ότι δηλαδή τους αγχώνει. Κι όμως, μικρές λίστες με τα πράγματα που είναι όντως εφικτό να πραγματοποιηθούν σε μια μέρα (ή εβδομάδα ή μήνα - εσύ θα διαλέξεις την ταχύτητα υλοποίησης), θα σε κρατήσουν στο σωστό δρόμο του να ξεμπλέξεις από όσα είχες μέχρι σήμερα αναβάλλει και θα γίνουν η γραπτή απόδειξη της προόδου που σημειώσεις σταδιακά!


#7 Μείωσε τα έξοδα


Κόψε συνδρομές οι οποίες δεν σε εξυπηρετούν πια, απαλλάξουν από πιστωτικές τις οποίες δεν μπορείς να ελέγξεις, ζήτησε βοήθεια από κάποιον σύμβουλο προκειμένου να βάλεις τυχόν χρέη σε τάξη, συνήθισε να χωρίζεις τα έσοδα σου σε τρία μέρη: σε αυτά που θα αποταμιεύσεις, αυτά που θα χρειαστείς για να πληρωθούν φόροι και υποχρεώσεις και αυτά που θα ξοδέψεις για σένα. Κανένα ποσό δεν είναι μικρό για να χωριστεί στα τρία αυτά μέρη. Οι οικονομικές ανησυχίες και το στρες που απορρέει από αυτές, έχουν σοβαρή, αρνητική επίπτωση στην υγεία. Η μείωση των εξόδων είναι σαν επένδυση στην ψυχική μας υγεία. Το χρέος είναι το βουνό που κουβαλάμε, το οποίο μάλιστα μπορεί να μετατεθεί χρονικά για να επηρεάσει τη ζωή των νεαρότερων μελών μιας οικογένειας (να περάσει δηλαδή στα παιδιά) - σπάσε τον φαύλο κύκλο!


#8 Φρόντισε, συνειδητά, την ψυχική σου υγεία


Με τη λέξη "συνειδητά" εννοώ ότι δεν μπορείς να αφήσεις την τύχη ή τις καλές στιγμές να καθορίζουν το πώς νιώθεις, το πώς σκέφτεσαι ή ενεργείς. Χρειάζεται να σταθεροποιήσεις το συναίσθημα σε κάτι που θα σε κάνει να αντλείς δύναμη από οτιδήποτε κι αν συμβαίνει εκεί έξω. Μόνο ο εαυτός σου μπορεί να το καταφέρει αυτό. Δώσε του χρόνο και χώρο να αναπνεύσει, βάλε στην καθημερινότητα σου έναν επόπτη που θα σε κρατήσει γειωμένη και ισορροπημένη εσωτερικά.


Όλα τα παραπάνω θα είναι οι σύμμαχοι σου για τα 2023 New Year's Resolutions - Καλή Αρχή!



* Η Δέσποινα Λιμνιωτάκη είναι Ψυχολόγος, Σύμβουλος Διομαδικών Διεργασιών και Συνιδρύτρια της The Healing Tree community for Mental Health.

Κλείσε σήμερα το δικό σου ραντεβού συμβουλευτικής υποστήριξης με τη Δέσποινα, εδώ



Comments


bottom of page