top of page
Αναζήτηση
Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ψυχολόγος MSc

Παίρνοντας την απόφαση να αλλάξεις επαγγελματικό προσανατολισμό

Η αλλαγή επαγγελματικής σταδιοδρομίας δεν είναι ποτέ μια εύκολη απόφαση, όσο προσεκτικά κι αν την έχεις σχεδιάσει. Αρχικά, η κουλτούρα μας στην Ελλάδα ευνοεί την ιδέα της μονιμότητας και της σταθερότητας σε μία και μοναδική, εφ’ όρου ζωής, επιλογή, συνεπώς οποιοσδήποτε διαφορετικός δρόμος από τον παραπάνω θεωρείται από το περιβάλλον πολλών ανθρώπων ως «παρορμητισμός», «τρέλα», «κακή απόφαση» ή «αποτυχία» στον τρόπο λήψης αποφάσεων. Έχοντας να αντιμετωπίσεις τόσο αρνητισμό αλλά και λιγοστά πρότυπα επιτυχημένων αλλαγών στο περιβάλλον σου λόγω νοοτροπίας, δεν είναι παράξενο που η δική σου απόφαση παίρνεται εν μέσω θυελλωδών ανέμων και περιορισμένης στήριξης. Γι’ αυτό και σου αξίζουν συγχαρητήρια για το γεγονός ότι επιμένεις, υπομένεις και προχωράς αγέρωχη προς τον σχεδιασμό της μίας και μοναδικής υπέροχης επαγγελματικής ζωής σου!



Αυτό φυσικά δεν αναιρεί την πραγματικότητα και τον καταιγισμό διαμετρικά αντίθετων συναισθημάτων που θα συνοδεύσουν το ταξίδι σου. Θα υπάρχει ενθουσιασμός αλλά και φόβος, δημιουργική ορμή και πισωγυρίσματα, αίσθημα απώλειας γι’ αυτά που αφήνεις πίσω και ενοχές για το αν πήρες τη σωστή απόφαση. Είναι στο χέρι σου να τα διαχειριστείς και να τα βάλεις σε τάξη και είμαστε εδώ, στην #SheWorks κοινότητα για να σου κρατήσουμε το χέρι στη διαδρομή.


Είναι πολύ σημαντικό, ευθύς εξαρχής, να κάνεις το κλείσιμο της παλιάς σου ζωής και να βιώσεις όλους τους αποχαιρετισμούς που «πρέπει» να βιώσεις για να ξεκινήσεις με ανοιχτά πανιά αλλά κλειστούς, παρελθόντες λογαριασμούς. Κάθε αλλαγή εμπεριέχει ένα πένθος, μια λύπη για αυτά που αφήνουμε πίσω – είναι φυσιολογικό να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να διαχειριστεί την απώλεια. Μη δειλιάσεις. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν περάσει από αυτή τη θέση και οι ιστορίες επιτυχίας που συναντάς στον επιχειρηματικό κόσμο δεν χτίστηκαν ανώδυνα. Πάρε τη στεναχώρια σου στα χέρια σου, γίνε η κυρίαρχη της δικής σου ιστορίας. Εσύ γράφεις το μέλλον, το μέλλον δεν γράφεται ερήμην σου. Νιώσε ευγνωμοσύνη για όσα σου πρόσφερε η ζωή μέχρι σήμερα, χαιρέτισε με σεβασμό τους ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν με οποιονδήποτε τρόπο στην προηγούμενη εμπειρία σου, ακόμα κι αν κάποιοι σε βοήθησαν να πάρεις ένα μάθημα με τον πιο στενάχωρο τρόπο. Επίτρεψε στον εαυτό σου να χαρεί, να ονειρευτεί, να ενθουσιαστεί με νέες ιδέες, να αλλάξει προσωπικό αφήγημα. Είσαι δυνατή, θα τα καταφέρεις. Μην αφήσεις την αμφιβολία και, πολύ περισσότερο, την τοξικότητα που κατακάθεται στην ατμόσφαιρα από προηγούμενους δεσμούς και προηγούμενα λόγια, να επηρεάσουν την θριαμβευτική πορεία που θα φτιάξεις για σένα.


Το να αλλάξεις επαγγελματικό προσανατολισμό δεν σημαίνει ότι κάτι θα συμβεί από την μια μέρα στην άλλη, ούτε χωρίς προηγούμενο προσεκτικό σχεδιασμό. Δεν μιλάμε για αυτόματες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα σε μια νύχτα ή ένα μήνα. Μιλάμε για καλοδουλεμένες ιδέες, για προηγούμενη έρευνα αγοράς, για επιχειρηματικό πλάνο και πολύ πρακτικό ψάξιμο. Στην πορεία θα διαπιστώσεις ότι όλη η προεργασία δεν συμβαίνει χωρίς ενοχές ή νοερά παζάρια. Πρόκειται όμως για την συνειδητοποίηση ότι υπάρχει μόνο το μπροστά – αυτή η πραγματικότητα είναι ενδυναμωτική από μόνη της. Κάτι φεύγει, κάτι μένει, κάτι αντικαθίσταται. Μείνε δυνατή, πλαισιώσου από ανθρώπους που έχουν πετύχει σε οτιδήποτε είναι αυτό που άλλαξαν, βρες μέντορες και συμβουλέψου αυτούς που τα κατάφεραν, όχι αυτούς που έζησαν μια ζωή μέσα στο φόβο, στην ανασφάλεια και στις κακές ειδήσεις.


Μπορεί η αλλαγή να μην ήρθε σε χρόνο που την ήθελες ή να ήταν το αποτέλεσμα απόλυσης, δυσφορίας στη δουλειά που σε εξανάγκασε σε παραίτηση ή κακών εργασιακών σχέσεων με συναδέλφους. Το επόμενο βήμα όμως θα είναι πάντα το δικό σου. Ανάλυσε τι πήγε στραβά, τι θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί διαφορετικά, πώς θα μπορούσες να είχες μια άλλη κατάληξη, πιο κοντά στις δυνάμεις και στις επιθυμίες σου. Αυτό θα το κάνεις όχι για να γεμίσεις με ενοχές ή θυμό ή οργή ή αίσθημα αδικίας ή οτιδήποτε θα σε συνθλίψει εσωτερικά. Δεν έχεις χρόνο για να εγκαταστήσεις μέσα σου πικρία και να αρχίσεις να την τρέφεις συστηματικά. Θα το κάνεις για να βάλεις την τελεία που πρέπει να βάλεις, για να κάνεις ειρήνη με τον εαυτό σου και τους άλλους. Δεν χρειάζεται να κουβαλάς μπαγκάζια. Χάρισε τα στο παρελθόν και άνοιξε την πόρτα της επόμενης ζωής σου.


Και ο φίκος;


Προχώρα παρακάτω με τρεις ακόμα τρόπους:


Εξαφάνισε οτιδήποτε σου θυμίζει την προηγούμενη θέση εργασίας/καριέρα που είχες. Μην επιτρέπεις «μνημόσυνα» με παλιούς συναδέλφους «θυμάσαι τι ωραία που ήμασταν…» Φύλαξε σε μια γωνιά τυχόν αναμνηστικά που έχεις (δεν είναι ανάγκη να τα πετάξεις αλλά ούτε να τα στολίσεις στη νέα σου ζωή, άλλωστε «κουβαλούν ενέργεια» από κάτι που έληξε).


Φτιάξε τον δικό σου vision board και γράψε τη λίστα με τα πράγματα που θέλεις να επιτύχεις στο προσεχές μέλλον. (Χρειάζεσαι περισσότερες ιδέες; Βρες τις, στο βιβλίο της Δέσποινας Λιμνιωτάκη Ξαναγράφοντας την Ιστορία της Ζωής σου, Εκδόσεις The Healing Tree project).


Ανάμεσα στην απόφαση να αφήσεις κάτι και να ξεκινήσεις κάτι άλλο, κάνε ένα διάλειμμα. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να πάρει όλες τις σωστές αποφάσεις ορθολογικά, χωρίς συναισθηματισμούς και κορώνες, χωρίς δάκρυα και αναστεναγμούς. Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου, άλλαξε περιβάλλον για λίγο (ένα ταξίδι;), φύγε από την ίδια θέση που ήσουν πριν.


(το αφιέρωμα στην εργασία, συνεχίζεται...)

Διάβασε εντωμεταξύ:





Kommentare


bottom of page