Η Παιδαγωγική και Ψυχολογική Διάσταση της Τέχνης: Τα Μουσεία πυλώνες πολιτισμού και δεξιοτήτων ζωής
Το ΜΟΥΣΕΙΟ – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ – ΤERIADE ανακοινώνει τη διεξαγωγή συνεδρίου με τίτλο Η Παιδαγωγική και Ψυχολογική Διάσταση της Τέχνης: Τα Μουσεία ως πυλώνες πολιτισμού και δεξιοτήτων ζωής που θα διεξαχθεί στις 5, 6, 7 και 8 Νοεμβρίου 2021, περίοδος που συμπίπτει με την επέτειο της απελευθέρωσης της Λέσβου, νησί που φιλοξενεί το ιδιαίτερο μουσείο του Στρατή Ελευθεριάδη.
Σε αυτό το συνέδριο, το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στις 12:30 μμ, η Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Κοινωνική Ψυχολόγος και Συνιδρύτρια της Κοιν.Σ.Επ The Healing Tree για την Ψυχική Υγεία, θα αναπτύξει το θέμα
Διαχείριση Απώλειας και Τραύματος μέσα από την Τέχνη
Κανένας δεν είναι θωρακισμένος από το τραύμα που μπορεί να προκαλέσει ένα αναπάντεχο γεγονός. Από την ασθένεια στο βίαιο έγκλημα, από τη φυσική καταστροφή στο χαμό ενός αγαπημένου προσώπου, από τα ατυχήματα στη βία και την κακοποίηση, οποιοδήποτε συμβάν μπορεί να κλονίσει την πίστη και την ελπίδα μας στη ζωή. Τραύμα μπορεί να δημιουργηθεί και από τη μακροχρόνια έκθεση στον ανθρώπινο πόνο, την προσπάθεια να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τους γύρω μας ή τη μαρτυρία ενός γεγονότος μέσα από τα τηλεοπτικά μέσα. Τα σημάδια από ένα τραύμα αποτυπώνονται στο σώμα και στην ψυχή, οδηγούν σε εσωτερικό πένθος και σε σταδιακή αποξένωση από ένα περιβάλλον που αισθανόμαστε ότι δεν μπορεί να μας καταλάβει. Η επούλωση των τραυμάτων μετά από ένα γεγονός, είναι μια δημιουργική διαδικασία. Όταν αυτή η διαδικασία κάνει χρήση των εκφραστικών μέσων που διαθέτουμε, τότε ενεργοποιεί τον εσωτερικό μας κόσμο με περισσότερους από έναν τρόπους. Η διαχείριση ενός τραύματος μέσα από την τέχνη εξωτερικεύει τα συναισθήματα φόβου, θυμού και εσωτερικής σύγκρουσης με τα οποία παλεύουμε ενώ επιτρέπει σε μια τραυματική ιστορία να ειπωθεί με διαφορετικό τρόπο, μέσα σε ασφαλές περιβάλλον. Οδηγεί στην επεξεργασία των συναισθημάτων, την ανάδυση καταστάσεων προβληματισμού, την επικοινωνία και την δόμηση σχέσεων. Μέσω της τέχνης, έχουμε την ευκαιρία να προβάρουμε διαφορετικές συμπεριφορές, να δοκιμάσουμε τα όρια και τις αντοχές μας και να διαπραγματευτούμε μια διαφορετική κατάληξη: να πάρουμε δηλαδή τον έλεγχο στα χέρια, ξανά. Η καλλιτεχνική διαδρομή, μια φυσική διαδικασία επούλωσης τραυμάτων, αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο τον άνθρωπο που θα αφεθεί στην μεταμορφωτική της ικανότητα.
(από την περίληψη του προγράμματος. Βρείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του συνεδρίου, παρακάτω)
Comentarios