Η μεταμορφωτική σημασία των συναθροίσεων των γυναικών και γιατί χρειάζεται να συστηματοποιήσουμε τις συναντήσεις μας
Η θετική επίδραση της γυναικείας συντροφιάς στην ψυχική ισορροπία, είναι ένα από τα θαύματα που ανακαλύψαμε σχετικά πρόσφατα. Κατά το παρελθόν, υπήρχαν ολόκληρα αφιερώματα που εκθείαζαν το «θαυμαστό έργο» των θηλυκών στην οικογένεια και την κουζίνα, των απομονωμένων από πληροφορίες και ενήλικη συντροφιά γυναικών που αντλούσαν ικανοποίηση από τη νοστιμιά του μουσακά ή τα επιτεύγματα των παιδιών τους. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια προτού συνειδητοποιήσουμε ότι μείναμε πίσω σε συμμαχίες, μοίρασμα εμπειριών που γεμίζει την ψυχή, αλληλοβοήθεια και ανταλλαγή καλών πρακτικών, διεργασίες που όχι απλά εμπλουτίζουν την ανθρώπινη εμπειρία, αλλά πολύ περισσότερο βοηθούν τις γυναίκες να σταθούν στα πόδια τους, να ισορροπήσουν, να παραμείνουν δυνατές και να φτιάξουν το δικό τους υποστηρικτικό δίκτυο στην προσωπική ζωή και τη δουλειά.
Στην πραγματικότητα, οι γυναικείες συντροφιές έχουν την ικανότητα να αλλάξουν τις ζωές μας προς το καλύτερο, να βοηθήσουν σε εργασιακά θέματα, να επουλώσουν πληγές με τη βοήθεια όλων «των κοριτσιών» της παρέας, να στηρίξουν, να προστατεύσουν, να εμπνεύσουν με την παρουσία τους και μόνο. Δεν είναι τυχαίο το ότι, τα τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκαν πολλές γυναικείες συντροφιές που συναντιούνται με συστηματικό ρυθμό – κάποιες από αυτές συσπειρώνονται σε διαφορετικά θεματικά γκρουπ ανάλογα με τα ενδιαφέροντα ή την ενασχόληση των γυναικών που τα απαρτίζουν, όπως για παράδειγμα το Δίκτυο Lean In που αριθμεί χιλιάδες μέλη σε όλη την Ελλάδα, συνθέτοντας όχι μόνο ισχυρούς κύκλους αλλά πολύ περισσότερο μια θετική επιρροή στο ανθρώπινο περιβάλλον, μέσα από πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ενδυνάμωσης γυναικών και κοριτσιών.
Οι γυναικείες συντροφιές είναι απαραίτητες για να διατηρήσουμε μια καλή ψυχική υγεία – όλοι γνωρίζουμε το πώς οι συναισθηματικές μας σχέσεις, οι φιλίες και το διαπροσωπικό δέσιμο βοηθούν την ψυχοκοινωνική μας ανάπτυξη, απομακρύνουν το αίσθημα μοναξιάς και εγκατάλειψης, μας κάνουν μέρος ενός ευρύτερου, δεμένου συνόλου που τονώνει την αυτοπεποίθηση και διατηρεί κοινωνικούς στόχους στην καθημερινότητα μας. Η μοναξιά είναι η μάστιγα του αιώνα που διανύουμε αλλά μπορεί να αντισταθμιστεί μέσα από ένα οργανωμένο σύνολο γυναικών που συνομιλούν, στέκονται η μία δίπλα στην άλλη (συγκατοικούν σε κάποιες περιπτώσεις!), στηρίζουν και κρατάνε την ελπίδα και την αισιοδοξία ψηλά.
Κι ακόμα, οι γυναικείες συντροφιές είναι η υπερδύναμη των επιχειρηματικών μας προσπαθειών: δημιουργούν δίκτυα αλληλεγγύης και υποστήριξης, πολλαπλασιάζουν το επικοινωνιακό αποτέλεσμα μιας πληροφορίας, γίνονται η ζωντανή διαφήμιση και μαρτυρία μιας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας: «κάνουν θόρυβο» στις business και την πολιτική. Σε ένα κόσμο που δεν έχει συνηθίσει να ακούει γυναικείες φωνές διεκδίκησης, οι γυναικείες συντροφιές που αποτελούνται από ομοϊδεάτισσες, αλλάζουν τα δεδομένα, συμβάλλουν στον πλουραλισμό των απόψεων και διεκδικούν ισοτιμία!
* Η Δέσποινα Λιμνιωτάκη είναι Κοινωνική Ψυχολόγος και Συνιδρύτρια της The Healing Tree community for Mental Health που σχεδιάστηκε με σκοπό την υποστήριξη ομάδων πληθυσμού που υποφέρουν από ψυχικές νόσους. Εργάζεται ως ψυχολόγος και σύμβουλος ομάδων πάνω σε θέματα καταπολέμησης της (έμφυλης) βίας, της διαχείρισης απώλειας και της επεξεργασίας του μετατραυματικού στρες μετά από φυσικές καταστροφές. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί επιπλέον ως εκπαιδεύτρια προγραμμάτων γυναικείας ενδυνάμωσης και ηγεσίας, στα πεδία της επιχειρηματικότητας και της πολιτικής δράσης.
Comments