top of page
Αναζήτηση
Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ψυχολόγος MSc

Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο: συμβουλές για γονείς

Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη ζωή ενός παιδιού. Αυτή η μετάβαση δεν είναι μόνο μια αλλαγή σε εκπαιδευτικό πλαίσιο αλλά, κυρίως, επηρεάζει την κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη. Για να γίνει η μετάβαση ομαλά και αποτελεσματικά, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη διάφορες παράμετροι που θα βοηθήσουν το παιδί να προσαρμοστεί με επιτυχία στο νέο του περιβάλλον.



Είναι στα χέρια των γονιών και της ευρύτερης οικογένειας προκειμένου να προετοιμάσουν μια ασφαλή και ήρεμη μετάβαση σε ένα στάδιο κοινωνικοποίησης με τεράστια οφέλη στην ψυχολογική ισορροπία του παιδιού:


Μιλώντας στο παιδί για το τι να περιμένει στο δημοτικό, απαντώντας στις ερωτήσεις του και διαλύοντας τυχόν φόβους. (Διάβασε εδώ για το άγχος του ανοίγματος των σχολείων τον Σεπτέμβριο και για την κοινωνικοσυναισθηματική διδασκαλία στην καρδιά του σχολικού έργου).

Καθιερώνοντας σταθερές καθημερινές ρουτίνες που περιλαμβάνουν χρόνο για μελέτη, παιχνίδι και ξεκούραση.

Ενθαρρύνοντας την σταδιακή κατάκτηση της αυτονομίας του και διδάσκοντας στο παιδί απλές, καθημερινές δεξιότητες, όπως το ντύσιμο και το πακετάρισμα της σχολικής τσάντας.


Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικές προκλήσεις για τα παιδιά. Ωστόσο, δεν χρειάζεται αυτές οι προκλήσεις να μας αγχώνουν αλλά, αντίθετα, να τις βλέπουμε ως ευκαιρίες για εσωτερική "δουλειά" με το παιδί, με στόχο την τελική εξεύρεση του δικού του προσωπικού βηματισμού στη ζωή και την σχολική κοινότητα.


Επιπλέον στόχοι:


Ενθάρρυνση Εκφραστικότητας: Δίνουμε στο παιδί την ευκαιρία να εκφράσει τα συναισθήματά του και να μιλήσει για τις ανησυχίες του.

Ανάπτυξη Θετικής Στάσης: Καλλιέργεια θετικών προσδοκιών για το νέο σχολικό περιβάλλον και τις εμπειρίες που θα ζήσει.

Υποστήριξη σε Περίπτωση Δυσκολιών: Παροχή επιπλέον υποστήριξης σε παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσαρμογή.


Σημαντική σημείωση αποτελεί το ότι δεν είναι μόνο ο ένας από τους δύο γονείς υπεύθυνος/η για την ομαλή μετάβαση του παιδιού του σε οποιοδήποτε στάδιο, ηλικιακό ορόσημο ή επίπεδο. Από κοινού, φροντίζουμε για το παιδί, ενημερωνόμαστε από τους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας για το πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε να ανοίξει τα φτερά του αλλά και πώς το παιδί θα ανθίσει μέσα σε σαφή και υγιή όρια.


Υποστήριξη από το Δημοτικό Σχολείο: το πριν & το κατά-τη-διάρκεια


Τα σχολεία μπορούν να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τους νεοεισερχόμενους μαθητές:


Οργανώνοντας προγράμματα υποδοχής και εκδηλώσεις γνωριμίας και δραστηριοτήτων που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αισθανθούν άνετα.


Διατηρώντας μια μόνιμη συνεργασία με τα Νηπιαγωγεία, με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και κοινές δραστηριότητες έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια στην εκπαίδευση.


Σχεδιάζοντας προγράμματα υποστήριξης από το εκπαιδευτικό προσωπικό, με έμφαση στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης ειδικά για τα μικράκια που εισέρχονται σε μια μεγαλύτερη σχολική κοινότητα με απορίες.


Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο είναι μια σημαντική στιγμή που απαιτεί συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών, γονέων και του ίδιου του παιδιού. Με σωστή προετοιμασία και υποστήριξη, τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν το δημοτικό σχολείο με αυτοπεποίθηση.


* Η Δέσποινα Λιμνιωτάκη είναι Κοινωνική Ψυχολόγος, Παιδαγωγός και Ιδρύτρια της The Healing Tree community for Mental Health


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page