top of page
Αναζήτηση
healingtreeproject

Ενάντια στην ενσυναίσθηση: το βιβλίο του Paul Bloom διδάσκει τη συμπονετική προσέγγιση στη ζωή

Ο Paul Bloom, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Yale, γράφει ένα βιβλίο δανειζόμενος παραδείγματα από τις νευροεπιστήμες, την ανθρωπολογία, την φιλοσοφία, την κοινωνιολογία και φυσικά την επιστήμη του, προκειμένου να πολεμήσει την αγιοποίηση της έννοιας της ενσυναίσθησης.

Υποστηρίζοντας ότι η έννοια βρίσκει τόσες καθημερινές ερμηνείες όσοι στον αριθμό είναι και οι άνθρωποι που τη χρησιμοποιούν, αμφισβητεί το "ηθικό πλεονέκτημα" αυτών που ισχυρίζονται ότι μπορούν να μπουν στη θέση του άλλου. Στην πραγματικότητα, ο Bloom υποστηρίζει ότι αυτή η πεποίθηση είναι κοντόφθαλμη και εκπορεύεται από το εγώ, αφού η πολυπλοκότητα των σύγχρονων προβλημάτων δεν μας επιτρέπει να στεκόμαστε νηφάλιοι απέναντι σε όσους υποφέρουν (αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν τους συμπονάμε, αλλά αυτό δεν είναι ενσυναίσθηση).



Μπορείς πραγματικά να μπεις στη θέση της μάνας που χάνει το παιδί της στο δρόμο της προσφυγιάς; Μπορείς να μπεις στη θέση τόσο των παιδιών - θυμάτων από κάποιο πυροβολισμό σε σχολείο όσο και στη θέση του θύτη; Μπορούμε να μπούμε στις θέσεις όλων των ανθρώπων ταυτόχρονα ή μήπως ανάλογα με την περίπτωση. Και αν είναι έτσι, πόσο "empathic" άτομα είμαστε, αναρωτιέται ο Bloom.


Επιπλέον, ο Bloom ανακαλύπτει ότι οι επαγγελματίες της ενσυναίσθησης χρησιμοποιούν την έννοια προς όφελός τους, με παραδείγματα από τη σύγχρονη πολιτική σκηνή και τα φιλανθρωπικά ή αλληλέγγυα κινήματα.

Ένα αριστούργημα για την επόμενη γενιά των ψυχολόγων και για όσους δεν "φορούν" τις ψυχολογικές θεωρίες σαν πανοπλία.

Comments


bottom of page