Δίνεις πανελλαδικές εξετάσεις; Αυτό το άρθρο είναι για σένα!
Η εντατική, συστηματική πορεία προς τις πανελλαδικές εξετάσεις γίνεται πεδίο ανησυχίας και πίεσης για εκατοντάδες μαθητές στη χώρα μας, κάθε χρόνο. Το άγχος της προετοιμασίας αλλά και των αξιώσεων που η προετοιμασία δημιουργεί, φτιάχνουν ένα έκρυθμο κλίμα που μπορεί να διαρκεί χρόνια. Συχνά, δεν είναι η ελλιπείς γνώσεις που στρεσάρουν τους μαθητές αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαχείριση του χρόνου, των μαθημάτων, των ανθρώπων που εμπλέκονται στην προετοιμασία (εκτός από τους μαθητές υπάρχουν οι γονείς, οι εκπαιδευτές, οι καθηγητές και οποιοσδήποτε άλλος εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτή την “προπόνηση” - φυσικά και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας). Το στρες αυτό κορυφώνεται καθώς πλησιάζουν οι ημερομηνίες των εξετάσεων, οδηγώντας πολλά νέα παιδιά στα όρια των ψυχικών αποθεμάτων τους. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της προετοιμασίας, ας δούμε μερικές από τις τεχνικές που μπορούν να κατευνάσουν την αγωνία των υποψηφίων. Σημαντική σημείωση προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η διάθεση συνεργασίας των γονιών που οφείλουν να λειτουργούν ως συμπαραστάτες, κρατώντας χαμηλούς τόνους, ενθαρρύνοντας και υποστηρίζοντας τη διαδικασία και διατηρώντας για το παιδί τους την ελπίδα ότι – ανεξαρτήτως αποτελέσματος – η ζωή προμηνύεται λαμπρή και γεμάτη επιλογές για εκείνο.
Ένα από τα θέματα που δυσκολεύουν τους μαθητές της τρίτης λυκείου είναι η εντύπωση που δημιουργούν μέσα σε ένα τόσο κλειστό σύστημα προετοιμασίας ότι ολόκληρη η υπόλοιπη ζωή τους καθώς και το επαγγελματικό τους μέλλον συνδέονται στενά με την απόδοση στις εξετάσεις. Η πραγματικότητα δεν έχει επιβεβαιώσει σχεδόν ποτέ αυτό τον φόβο: οι εξετάσεις μπορούν όντως να οδηγήσουν σε μία επαγγελματική κατηγορία, ειδίκευση, σε ένα προκαθορισμένο δρόμο. Αλλά αυτός ο δρόμος δεν είναι από μόνος του επιτυχία, ούτε οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι το μοναδικό κανάλι προς αυτό τον δρόμο. Υπάρχουν δεξιότητες εξίσου σημαντικές με το πολυπόθητο “χαρτί” ή ακαδημαϊκό τίτλο, δεξιότητες που, αν απουσιάζουν από τη φαρέτρα ενός νέου ανθρώπου, αυτός ο άνθρωπος δυσκολεύεται να βρει τον δρόμο του στη ζωή: η διατήρηση της σωστής προοπτικής και του μέτρου στη ζωή είναι μία από αυτές τις δεξιότητες.
Επίσης: οι εξετάσεις δεν είναι η ταυτότητά σου, δεν είναι εσύ. Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένα μέσο (αλλά όχι το μόνο) για να φτάσεις σε ένα καλό σημείο από το οποίο μπορείς να αρχίσεις να χτίζεις την επαγγελματική σου ταυτότητα. Ίσως γοητεύεσαι με τη σκέψη ότι οι πανελλαδικές θα αποδείξουν πόσο πολύ “αξίζεις” αλλά δυστυχώς η αξία είναι διαδρομή, όχι στάση. Είναι οικοδόμημα, όχι συγκεκριμένη πράξη τεχνικής φύσεως.
Είναι η επιτυχία στις εξετάσεις ανταμοιβή κόπου; Ναι πιθανόν για κάποιους και χρειάζεσαι συγχαρητήρια για το στάδιο στο οποίο έχεις φτάσεις μέχρι σήμερα! Αλλά αν πάρουμε αυτή την πρόταση κατά γράμμα είναι σαν να αποκλείουμε δεκάδες παιδιά που επίσης έχουν κάνει μια γερή προσπάθεια χωρίς επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η επιτυχία στις πανελλαδικές είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα, αφορά στη μελέτη, την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, το σύστημα εξετάσεων, τις ιδιαίτερες συνθήκες της ημέρας και φυσικά τη διαχείριση της ύλης πριν και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Η φράση “να ανταμειφθούν οι κόποι σου” μπορεί να γίνει πηγή μεγάλης δυστυχίας για τους μικρούς μαθητές που δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το διάβασμα, οι μικρές θυσίες της διαδρομής είναι από μόνα τους επιτυχία γιατί έχουν ήδη διδάξει έναν άνθρωπο να υπομένει, να υπομένει και να στοχοθετεί. Δεν είναι η στιγμή που σε καθορίζει. Είναι το ταξίδι και τα μαθήματα στην πορεία αυτού του ταξιδιού. Απόλαυσε τη διαδρομή.
Φτιάξε ένα ρεαλιστικό πλάνο, σπάζοντας το διάβασμά σου σε μικρά κομμάτια των 45 λεπτών. Βάλε ειδοποίηση στο κινητό σου και, κάθε φορά που χτυπάει στα 45 λεπτά, σήκω πάνω, κούνησε τα πόδια σου, βημάτισε πάνω κάτω, βγες έξω στη βεράντα. Προγραμμάτισε χρόνο μέσα στην εβδομάδα για αναψυχή και ήπια άσκηση επίσης.
Να αποφεύγεις τις συζητήσεις με συμμαθητές που αφορούν στο θέμα των πανελλαδικών εξετάσεων και της διαχείρισης της ύλης. Οι συζητήσεις αγχώνουν, σε κάνουν να αναρωτιέσαι σε σχέση με τον δικό σου ρυθμό και την δική σου αφοσίωση, γίνονται πεδίο ανταγωνισμού και συγκρίσεων. Είναι ανώφελες.
Μην κάνεις εκπτώσεις στις υγιεινές σου συνήθειες. Ο ύπνος δεν είναι αναγκαίο κακό, είναι απαραίτητος σε όλο του το 8ωρο προκειμένου να σε βοηθήσει να συνεχίσεις εποικοδομητικά. Η καλή διατροφή, η ήπια άσκηση, οι έξοδοι προκειμένου να αλλάζεις παραστάσεις, η πρόσληψη νερού και οι βιταμίνες της καλής επιλογής φαγητού, είναι σύμμαχοι. Μην τους προσπερνάς.
Μην κάθεσαι μπροστά από την οθόνη περισσότερο από όσο είναι απαραίτητο. Για να ξεκουραστείς, βγες έξω από το σπίτι. Περπάτησε. Πήγαινε για κολύμπι. Κάνε ένα home spa. Μην κλείνεσαι μέσα, με Netflix και γαριδάκια. Νομίζεις ότι σε ξεκουράζει, ενώ λειτουργεί αθροιστικά, προς τα κάτω.
Φτιάξε ένα support group από τους ανθρώπους που όχι μόνο σε στηρίζουν αλλά επιπλέον ξέρουν να σε εμψυχώνουν, να σε ακούν, να σε αφήνουν να εκφράζεσαι για τα συναισθήματά σου ελεύθερα, να σε “σηκώνουν” όταν χρειάζεσαι ένα χέρι βοήθειας. Υπάρχουν πολλοί.
Opmerkingen