Αναζήτηση
Γιατί δεν έμαθα ποτέ να είμαι διεκδικητική; (Μέρος 1)
- Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ψυχολόγος MSc
- 15 Δεκ 2024
- διαβάστηκε 6 λεπτά
Η διεκδικητικότητα είναι μία από τις πιο παραγκωνισμένες, κοινωνικές δεξιότητες που υπάρχουν στο ρεπερτόριο μας. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν τι σημαίνει «διεκδικητικότητα», ούτε ποια ακριβώς είναι τα όρια της: συνεπώς, δεν γνωρίζουν και το πώς να είναι ή να γίνονται διεκδικητικοί για τον εαυτό και το περιβάλλον τους, εφόσον χρειάζεται. Αρκετοί μπερδεύουν τη διεκδικητικότητα με την επιθετικότητα, τον θυμό, τη σύγκρουση και τη ρήξη. Έτσι, όταν μία ψυχολόγος αναφέρει τη λέξη «διεκδικητικότητα», δημιουργούνται στερεοτυπικοί συνειρμοί σε σχέση με αυτή και η συζήτηση τερματίζεται γρηγορότερα καθώς υπάρχει διάχυτος φόβος από το άτομο ότι θα χάσει την ψυχραιμία του τη στιγμή που θα πρέπει να δείξει σταθερότητα και επιμονή ή θα φτάσει σε ένα δύσκολο σημείο που θα το φέρει σε δύσκολη θέση. Από την άλλη μεριά, ακούγοντας κάποιος τις λέξεις "κοινωνικές δεξιότητες", βλέπει μπροστά του ένα βουνό που ούτε γνώρισε ποτέ, ούτε φιλικό του φαίνεται, ούτε πιστεύει ότι μπορεί να κατακτήσει. Ας σπάσουμε λοιπόν όλες αυτές τις έννοιες και τις διεργασίες σε μικρότερα, διαχειρίσιμα κομμάτια από τα οποία μπορούμε να διδαχθούμε και να επιστρέψουμε δριμύτεροι στην πρακτική εφαρμογή τους, προς όφελος όχι μόνο δικό μας αλλά και του περιβάλλοντος μας που έχει τη δυνατότητα να γίνει τίμιο, δίκαιο και ενσυναισθητικό, με τη δική μας βοήθεια και συμβολή.

Η διεκδικητικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη συνειδητοποίηση των ορίων μας και των ορίων των άλλων και την πρακτική εφαρμογή αυτής της συνειδητοποίησης στην καθημερινή ζωή. Δεν εμπεριέχει ούτε οργή, ούτε δράμα (αντιθέτως, οργή και θλίψη γεννιούνται μέσα μας όταν αισθανόμαστε ότι κάποιος μάς έχει εκμεταλλευτεί ή έχει παραβιάσει τον προσωπικό μας χωροχρόνο). Κανένας δεν έχει γεννηθεί διεκδικητικός όπως κανένας δεν έχει γεννηθεί και με την ετοιμότητα να λέει πάντα "ναι" εκεί που θα ήθελε να πει "όχι": αυτά είναι συμπεριφορές που μάθαμε, λειτουργίες και εντολές του εγκεφάλου οι οποίες δόθηκαν λάθος και για τις οποίες πολλές φορές ευθύνονται οι παλαιότερες, συγκαταβατικές-σε-όλα γενιές. Παρόλα αυτά, είναι εφικτό να "ξεμάθουμε" να λέμε αδιακρίτως "ναι" και να δεχόμαστε πράξεις, συμπεριφορές και καταστάσεις που μας καταπιέζουν ή μας καταπίνουν ως αυτόνομες, ελεύθερες προσωπικότητες. Και είναι εφικτό να αντικαταστήσουμε δικές μας, προβληματικές συμπεριφορές υπέρ των υγειών σχέσεων που οφείλουμε να καλλιεργούμε και να επιλέγουμε συνειδητά.
Είναι τόσο εύκολο να γίνουμε διεκδικητικές, όσο ακούγεται; Φυσικά και όχι. Σε μια κοινωνία στην οποία, οι γυναίκες κυρίως, έχουμε μάθει ότι πρέπει να είμαστε υπάκουες, καλές και φροντιστικές, το να βάλεις ένα στοπ σε καταχρηστικές συμπεριφορές είναι τρομακτικό. Έχουμε τόσο πολύ "καλωδιωθεί" στο μήνυμα να μας αγαπάνε, να μας εκτιμούν και να μην κάνουμε περισσότερο θόρυβο από αυτόν που νομίζουμε ότι μας αναλογεί, που οποιαδήποτε ένσταση δικιά μας, φαίνεται σαν τη μεγαλύτερη αμαρτία ή σαν κάτι που μόνο ένας κακός (ή ψωνισμένος, ακούω πολύ συχνά) άνθρωπος θα έκανε! Μερικοί άνθρωποι φτάνουν σε απίστευτα ύψη προκειμένου να μη χρειαστεί να πουν ποτέ όχι, να μη διεκδικήσουν τίποτα για τον εαυτό τους. Αυτοί ψάχνουν απεγνωσμένα την αποδοχή και την εκτίμηση του περιβάλλοντος τους, μόνο και μόνο για να εισπράξουν τελικά την απαξίωση και τη χλεύη για δύο λόγους: α) κανένας δεν θέλει να πατάς ο ίδιος τον εαυτό σου κάτω, να αυτουποβιβάζεσαι ή να είσαι δουλοπρεπής: η ίδια η συμπεριφορά αυτή εισπράττει μεγαλύτερη περιφρόνηση και απαξίωση και, πίστεψεμε, αυτή η συμπεριφορά βγάζει μάτι, β) δεν μπορείς να φέρεις εις πέρας όλα όσα "υπόσχεσαι" στους άλλους. Έχεις φορτωθεί με ευθύνες που δεν σου αναλογούν, έχεις υπερβεί τα δικά σου όρια, είσαι εξαντλημένη, χωρίς συναισθηματικούς πόρους, άμυνες ή αξιοπρέπεια (ναι, επειδή την αξιοπρέπεια σου την ορίζεις εσύ, δεν μπορεί κανένας άλλος να σου την αφαιρέσει. 'Οταν όμως τη βάζεις τελευταία στη λίστα των προτεραιοτήτων σου, τότε εσύ πρώτη έχεις κάνει το υπέρτατο λάθος).
Ακόμα τρομακτικότερο είναι το να μάθεις να αναγνωρίζεις εξαρχής τις καταχρηστικές συμπεριφορές και να αρνείσαι να συμμετέχεις σε αυτές. Είναι τρομακτικό επειδή ζεις με ταμπού σχετικά με το πώς θα έπρεπε να είναι η συμπεριφορά σου σε διάφορα περιβάλλοντα (ξανά, διάβασε αυτό που γράφω παραπάνω). Και ποιος άραγε θα σου διδάξει να ανγνωρίζεις, μήπως ακριβώς οι ίδιοι άνθρωποι που σε έμαθαν να λειτουργείς ως χαμηλοβλεπούσα για να "μην πει τίποτα ο κόσμος"; Όχι βέβαια. Πριν όμως αναλύσουμε περαιτέρω αυτό το θέμα (στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος μας), κάνε το self test που θα βρεις παρακάτω για να διαπιστώσεις αν κινδυνεύεις να στοχοποιηθείς από ανθρώπους που θέλουν να καταχραστούν αυτό που μπορείς να προσφέρεις:

Comments