top of page
Αναζήτηση
Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ψυχολόγος MSc

Περπατώντας για την Ψυχική Υγεία

Ο Χρήστος Μαντάς (Δρ.), εκτός από Κοινωνιολόγος και ελεύθερος επαγγελματίας, ασχολείται με τον περιπατητικό τουρισμό και τις δράσεις στο βουνό. Μεταξύ άλλων έχει κάνει το Tour di Mont Blanc στις Άλπεις, το Annapurna Circuit, ενώ έχει περπατήσει τα πιο σημαντικά βουνά και trails της Ελλάδας. Παράλληλα, έχει οργανώσει σχετικές δράσεις περιπατητικού τουρισμού. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο να μεταδίδει την αγάπη για το βουνό και την φύση, για τα οποία σημειώνει: "Το βουνό και η φύση είναι η φυσική μας κατοικία".

Η πεζοπορία – ως διαδικασία που οδηγεί σε καλύτερη ψυχική υγεία – έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου (για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο) ως «συνταγή» υπέρ της καταπολέμησης των συμπτωμάτων που αφορούν στις ψυχικές νόσους. Ποια είναι η δική σας εμπειρία από τις ταξιδιωτικές περιηγήσεις;

Από την εμπειρία μου από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό (Άλπεις, Ιμαλάια) μπορώ να πω ότι η πεζοπορία είναι ίσως ένα από τα καλύτερα όπλα για την ψυχική μας άμυνα και υγεία. Μόνο και μόνο η προετοιμασία για μια αποστολή, η έρευνα για να μάθεις καλύτερα τον προορισμό και το βουνό αλλά και η όλη προσπάθεια και η εμπειρία είναι από μόνα τους μια καλή συνταγή για την ψυχική μας υγεία. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσω και την αίσθηση της συντροφικότητας, την αλληλοϋποστήριξη στα δύσκολα αλλά και την γνωριμία με άλλους ανθρώπους αλλά και άλλους πολιτισμούς όταν το ταξίδι αφορά σε μια αποστολή στο εξωτερικό. Ακόμα και μετά που θα γυρίσεις, έχεις να λες ιστορίες και να ανταλλάζεις τις εμπειρίες σου. Όλα αυτά είναι μια δυνατή τόνωση για την ψυχή.

Υπήρξε ένα στοιχείο εκγύμνασης του μυαλού στις διαδρομές που έχετε διανύσει;

Ναι, ήταν η εστίαση στον στόχο. Είναι το να είσαι εστιασμένος σε αυτό που κάνεις και να κρατάς το όνειρο σου ζωντανό. Είναι ένα μάθημα του πώς μπορείς να εξασκείς το μυαλό σου και να το κρατάς δυνατό και μακριά από τις αρνητικές σκέψεις. Μέσα σε μια διαδρομή, θα έχεις πολλές δυσκολίες και συχνά θα θελήσεις να εγκαταλείψεις. Εκεί είναι που θα μάθεις να παλεύεις με τις δυσκολίες και να σκέφτεσαι θετικά.

Πριν χρόνια, το βιβλίο της Sheryl Strayed “Wild”, στο οποίο η συγγραφέας περιέγραφε την προσωπική της διαδρομή προς την λύτρωση από το πένθος και το τραύμα μέσα από το πέρασμα του μονοπατιού Pacific Crest, έφτιαξε ένα κύμα από οδοιπόρους που ξεκίνησαν τις δικές τους περιηγήσεις ως πεζοπορικά «τάματα» για να βρουν τον εαυτό τους και την ψυχική τους ισορροπία. Πρόκειται για τάση ή για την επόμενη ανάγκη στα ταξίδια αναψυχής;

Θα έλεγα και τα δύο. Ο άνθρωπος έχει ανακαλύψει μέσα του την ανάγκη να επαναπροσδιορίσει την σχέση του με την φύση. Ο σύγχρονος κόσμος δεν μας καλύπτει και χρειάζεται να συνδεθούμε με το περιβάλλον. Είναι μια ανάγκη για τον επαναπροσδιορισμό μας σε σχέση με τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας.

Ποιο είναι το ταξίδι που οργανώνετε για το μέλλον;

Ήταν φέτος να πάω στην Ιαπωνία και πιο συγκεκριμένα στο Fuji Mt. αλλά όλοι γνωρίζουμε τι έγινε με την πανδημία. Επιπλέον, στη σκέψη μου είναι η επιστροφή στο Νεπάλ. Προς το παρόν, λόγω του lockdown, δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το μέλλον των ταξιδιών. Οπότε βάζουμε μπρος για το 2021 με την ματιά στα Ιμαλάια που είναι από μόνα τους μια περιοχή της γης που μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και να διώξει κάθε αρνητική εικόνα.

bottom of page