Το S.A.D. ή αλλιώς Seasonal Affective Disorder ή Σύνδρομο Εποχιακής Κατάθλιψης (Συναισθηματικής Διαταραχής) είναι μια μορφή κατάθλιψης που βιώνουν πολλοί ενήλικες (το σύνδρομο "χτυπάει" και την εφηβεία) την ίδια περίπου εποχή κάθε χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές στον καιρό (ιδιαίτερα από το φως του καλοκαιριού στο μουντό σκηνικό του φθινοπώρου, αλλά και από χειμώνα σε άνοιξη) κάνουν πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται μια σειρά από συμπτώματα, κάποια από τα οποία μπορεί να είναι σε σοβαρό βαθμό: υπνηλία, κακή διάθεση, έντονο άγχος, συναισθήματα θλίψης, έλλειψη ενέργειας, ευερεθιστότητα, κυκλοθυμία, αδυναμία συγκέντρωσης στην εργασία, κόπωση κ.α. Παρόλο που αυτά τα συμπτώματα τις περισσότερες φορές είναι περαστικά, επανεμφανίζονται την επόμενη σεζόν (στην Αμερική, υπολογίζεται ότι υπάρχει ένα 5% ενηλίκων που βιώνουν τα συμπτώματα περίπου το 40% κάθε έτους). Έτσι στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders το S.A.D. που εμφανίζεται σε κύκλους, αποτελεί ένα από τα κριτήρια για την διάγνωση της κλινικής κατάθλιψης.
Το S.A.D. μπορεί να κάνει την εμφάνισή του σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά εμφανίζεται συχνότερα ανάμεσα στις ηλικίες των 18-30.
Τα κυριότερα συμπτώματα αυτής της κατάστασης που ονομάζεται χαϊδευτικά και Winter Blues, είναι:
Αίσθημα ατονίας, λύπης ή κατάθλιψης το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ή σχεδόν κάθε μέρα.
Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολαμβάναμε.
Χαμηλή ενέργεια και αίσθημα νωθρότητας.
Προβλήματα ύπνου, υπνηλία ή το αντίθετο, αδυναμία να μας πάρει ο ύπνος, υπερένταση (διάβασε περισσότερα για τον ύπνο, εδώ)
Λαχτάρα για υδατάνθρακες, υπερκατανάλωση τροφής
Δυσκολία συγκέντρωσης, κλάμα, αίσθημα ματαίωσης
Μερικοί τρόποι καταπολέμησης των συμπτωμάτων (εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, εφόσον ο γιατρός κρίνει ότι είναι αναγκαία) είναι η φωτοθεραπεία, η ψυχοθεραπεία, η διαχείριση του άγχους μέσα από στοχευμένα προγράμματα ενδυνάμωσης, η σωστή διατροφή και η ελαφριά άσκηση.
Φωτοθεραπεία (Light Therapy): Η φωτοθεραπεία είναι η κύρια θεραπεία για το S.A.D. και περιλαμβάνει τη χρήση ειδικών λαμπών (γνωστές ως "φωτοθεραπευτικά κουτιά") που εκπέμπουν έντονο φως παρόμοιο με το φυσικό. Βρείτε εδώ μια εισαγωγή στις συμπληρωματικές θεραπείες με τη βοήθεια των χρωμάτων και του φωτός.
Επαρκής Έκθεση στο Φως της Ημέρας: Εάν είναι δυνατόν, η αύξηση της έκθεσης στο φυσικό φως βοηθά σημαντικά. Ακόμα και μια καθημερινή βόλτα σε εξωτερικό χώρο μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα.
Φαρμακευτική Αγωγή: Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνταγογραφούνται αντικαταθλιπτικά για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του S.A.D.
Η Ψυχοθεραπεία βοηθάει τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.
Σωματική Άσκηση: Η τακτική άσκηση έχει θετική επίδραση στη διάθεση και μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ενέργειας (διάβασε εδώ για την περιπατητική ψυχοθεραπεία)
Ωστόσο, οποιοδήποτε βήμα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ας μην ξεχνάμε πως δεν υπάρχει μία συνταγή για όλους, αλλά κάθε άνθρωπος χρειάζεται ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες και τον τρόπο ζωής του.