Μετράμε αντίστροφα για τις γιορτές με 10 συμβουλές για ψυχική υγεία και ισορροπία
Για τους περισσότερους ανθρώπους, η περίοδος των εορτών ξεδιπλώνεται προκαλώντας αντιφατικά αισθήματα ευτυχίας κι εξάντλησης, μαγείας και μοναξιάς, ανανέωσης και άγχους. Κι αυτό επειδή - ανεξάρτητα από τα έθιμα που φέρνουν την οικογένεια γύρω από το γιορτινό τραπέζι και τα μηνύματα αγάπης που ανταλλάσσουμε μεταξύ μας - αυτοί κατακλύζονται από επιπρόσθετες υποχρεώσεις κι ευθύνες, μερικές από τις οποίες μεταφράζονται σε υπερβολικές δόσεις από αγορές, έξοδα, ανθυγιεινό φαγητό, μετακινήσεις, ξενύχτια και συναναστροφές, που διεκδικούν το χρόνο, τη διάθεση και την υπομονή τους. Για πολλούς, η εορταστική περίοδος είναι ένας καταναγκασμός, μια και το έθιμο και οι κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς επιτάσσουν να εμφανίζονται φρέσκοι, λαμπεροί, ευδιάθετοι και χαμογελαστοί, παρά τα προβλήματα που μπορεί να έχουν. Έτσι όταν τελειώσει το γλέντι, μένουν φτωχότεροι, τόσο οικονομικά, όσο και ψυχικά, ενώ, αντί να έχουν διασκεδάσει, καταλήγουν να αισθάνονται άρρωστοι, στρεσαρισμένοι ή μελαγχολικοί.
Η κοινότητα The Healing Tree community for Mental Health προτείνει μια σειρά από μικρά τρικ που έχουν ως στόχο την ψυχική αποφόρτιση, την αποστασιοποίηση από όσα μας βασανίζουν στην δουλειά και στο σπίτι, την εξοικονόμηση προσωπικού χρόνου και την διαχείριση αυτού του χρόνου για θετικά αποτελέσματα.
1) Αποφάσισε ότι θα κάνεις μερική αποχή από την τεχνολογία και τις οθόνες: μην αφήνεις τα μηνύματα από την δουλειά, τα project και οι υποχρεώσεις να σε κατακλύζουν μετά τις 8 το βράδυ κατά την διάρκεια των εορτών - σημείωσε νοερά ότι δεν θα σηκώνεις επαγγελματικά τηλέφωνα ή θα απαντάς σε εργασιακά mail μετά από αυτή την ώρα.
2) Προσπάθησε να σεβαστείς τους χρόνους που ακολουθείς πάντα για τις εργασίες που κάνεις - μη διαφοροποιήσεις το πρόγραμμά σου μόνο και μόνο επειδή έρχονται γιορτές. Μπορείς ακόμα να κοιμάσαι τις ώρες που θέλεις, να μην βγαίνεις περισσότερο από όσο νομίζεις ότι αντέχεις, να μη συμμετέχεις σε ομάδες που σε τραβούν μακριά από την ρουτίνα με την οποία νιώθεις άνετα.
3) Από την άλλη μεριά, ίσως τώρα είναι η στιγμή να κάνεις εκείνο το δώρο προς το εαυτό σου που πάντα σχεδίαζες στο πίσω μέρος του μυαλού. Μια μικρή απόδραση ή εκδρομή, ένα καινούριο θετικό ξεκίνημα, μια συμμετοχή σε ομάδα βοήθειας ή φροντίδας προς τρίτους, κάτι που θα γεμίσει την ψυχή σου και θα σε κάνει να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε "διακοπές".
4) Μείωσε το συνεχές τσεκάρισμα του κινητού, των κοινωνικών δικτύων και της τηλεόρασης. Βάλε στην ζωή σου ένα καλό βιβλίο ή μια κινηματογραφική ταινία που μάλιστα θα σε κάνουν να περπατήσεις μέχρι το κοντινότερο βιβλιοπωλείο/σινεμά για να τα βρεις.
5) Μη σκέφτεσαι την δουλειά ή την απουσία αυτής.
6) Διατηρήσου σε φόρμα με περισσότερες ευκαιρίες για περπάτημα/τρέξιμο.
7) Δεν χρειάζεσαι ολόκληρο προϋπολογισμό για να "κάνεις δώρα'". Αν θέλεις, μπορείς να προσφέρεις πρακτική βοήθεια σε κάποιον που την χρειάζεται. Μπορείς να κάνεις μια επίσκεψη στους ηλικιωμένους συγγενείς σου, να μαγειρέψεις κάτι, να προσφέρεις εθελοντική βοήθεια ή να βγάλεις έναν φίλο που έχει απομονωθεί στο σπίτι για καφέ.
8) Ζήτησε βοήθεια όταν την χρειάζεσαι. Μην φορτώνεσαι με πράγματα που δεν μπορείς ή δεν θέλεις να αντέξεις. Πες όχι σε προσκλήσεις που δεν σε εκφράζουν πια.
9) Φρόντισε το σώμα σου, άκου τα συμπτώματα που μπορεί να αισθανθείς. Να τρως και να κοιμάσαι όσο χρειάζεται ο οργανισμός σου. Βάλε στην άκρη χρόνο για διαλογισμό, yoga ή μια παρέα με την οποία θα μπορέσετε να συζητήσετε θέματα φιλοσοφίας και πίστης αν νομίζεις ότι αυτό θα γαληνέψει την ψυχή σου.