Υπάρχουμε μέσα από κατασκευασμένα προφίλ, μέσα από διαλεγμένες αναρτήσεις, φωτογραφίες και κοινοποιήσεις που εξυπηρετούν τη ματαιοδοξία και μια επίπλαστη εικόνα που θα θέλαμε να είχαν οι άλλοι για μας;
Και σε τι ποσοστό η διαδικτυακή μας παρουσία αντανακλά τις βαθύτερες αδυναμίες, τις ανασφάλειες και τα πάθη μας;
Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ανθρώπων - κυρίως των μικρών παιδιών και των εφήβων - για το ίντερνετ καθώς και η υπερκατανάλωση διαδικτυακών προϊόντων, δημιουργούν φόβους για πιθανή εξάρτηση από αυτό.
Εξάρτηση από το διαδίκτυο μπορούμε να ανιχνεύσουμε σε περιπτώσεις «προβληματικής» συμπεριφοράς στην χρήση του υπολογιστή για σερφάρισμα, παιγνίδι (Internet Gaming Disorder/IGD) ή ενασχόληση με πλατφόρμες δικτύωσης.
Η λέξη εξάρτηση περιλαμβάνει μια μεγάλη κατηγορία (αντι)δράσεων που αφορούν στην «ανάγκη» του χρήστη να συνεχίσει την ενασχόληση με το διαδίκτυο για χρονικό διάστημα που απειλεί τις κοινωνικές συναναστροφές, την εργασία και την συνολική του υγεία. Η προσπάθεια απεξάρτησης περιλαμβάνει την εκπαίδευση σε ισορροπημένη χρήση του υπολογιστή, με σεβασμό στην προσωπικότητα και την ολόπλευρη ανάπτυξη του εκπαιδευόμενου.
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρεία, η εξάρτηση συμπεριλαμβάνει τρία ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:
Διαρκώς αυξανόμενος χρόνος χρήσης του διαδικτύου προκειμένου ο χρήστης να αισθανθεί ικανοποίηση από αυτό που κάνει
Άγχος, αναζήτηση υπολογιστή, εμμονή και καταθλιπτική συμπεριφορά μακριά του
Χρήση πλατφορμών του διαδικτύου προκειμένου να «ανέβει» κάποιος ψυχολογικά και να αισθανθεί καλύτερα (π.χ. κοινωνικά δίκτυα, πλατφόρμες τυχερών παιχνιδιών/στοιχημάτων κ.λ.π)
Παραμέληση του εαυτού, των εργασιών ή άλλων ζητημάτων της καθημερινότητας του χρήστη
Σαφής προτίμηση του διαδικτύου από άλλες μορφές ψυχαγωγίας, διασκέδασης, κοινωνικοποίησης (π.χ. το να προτιμάει κάποιος να μένει κλεισμένος στο σπίτι για να παίζει με τις ώρες ένα παιχνίδι από το να βγαίνει έξω με φίλους)