Η 20η Μαρτίου έχει επίσημα αναγνωριστεί ως η ημέρα στην οποία γιορτάζουμε και πολλαπλασιάζουμε με τις πράξεις μας την ευτυχία (International Day of Happiness).
Εκείνη τη βασική επιδίωξη κάθε ανθρώπου να αισθάνεται ικανοποιημένος από τις επιλογές του, με ήσυχη τη συνείδηση ότι έπραξε το καλύτερο δυνατό σε σχέση με τα μέσα και τα εφόδια που είχε στη διάθεσή του. Ένα αναφαίρετο δικαίωμα, το αυτονόητο, που όμως στις μέρες μας έχει γίνει δύσκολος στόχος.
Πόσο ευτυχισμένοι είμαστε σήμερα; Όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν υπό την απειλή όπλων, που χάνουν πατρίδα και οικογένεια εξαιτίας πολέμων, που χωρίζονται με τα παιδιά τους, βασανίζονται, εξορίζονται ή πεθαίνουν από έλλειψη τροφής και νερού, τότε καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η εξασφάλιση εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν στους συνανθρώπους μας να ζήσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
Αλλά και τα στερεότυπα, το ατέλειωτο κυνήγι υλικών αγαθών, η απομάκρυνσή μας από τη φύση και την ενασχόληση με το φυσικό περιβάλλον, η κατάθλιψη της καθημερινής ζωής, είναι όλα στοιχεία που μειώνουν δραστικά τα επίπεδα της ευτυχίας και επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας (βρείτε εδώ την έρευνα - έκθεση σχετικά με τα επίπεδα ευτυχίας παγκοσμίως).
Η ευτυχία πρέπει να ειδωθεί (και να ειπωθεί) όχι μέσα από το στενό πρίσμα της απόκτησης αγαθών ή των σχέσεων με τους άλλους, αλλά ως εκπαιδευτική διαδικασία, ως μια πολιτική πρακτική για την αλληλεγγύη και τη διατήρηση της σταθερότητας. Αυτό είναι και το νόημα του εορτασμού.
Τι μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους; Σύμφωνα με τον οργανισμό Action For Happiness, εδώ είναι οι διαδικασίες που μας γεμίζουν και μας ολοκληρώνουν γνωστικά, συναισθηματικά και ψυχικά: