top of page
Αναζήτηση
Πηγή: Rethink Mental Illness

Η παράλειψη τακτικών ελέγχων υγείας αλλά και παροχής πληροφοριών σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή, ε


Μια νέα έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στις 17 Μαΐου στη Μ. Βρετανία, τονίζει ότι στους ανθρώπους με κάποια ψυχική νόσο συνταγογραφούνται φάρμακα ξανά και ξανά, χωρίς οι ίδιοι ή το περιβάλλον τους να έχουν προηγουμένως κατανοήσει το ρίσκο και τις παρενέργειες μιας αγωγής και χωρίς να κάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχο της συνολικής τους υγείας και φυσικής κατάστασης.


Η έρευνα διεξήχθη σε πάνω από 200 άτομα που βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή με αντιψυχωσικά ή σε αγωγή που αφορά σε διαταραχές όπως η διπολική ή η σχιζοφρένεια. Σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των ανθρώπων είπαν ότι το ρίσκο, τα οφέλη ή οι παρενέργειες των φαρμάκων δεν αναλύθηκαν επαρκώς σε αυτούς πριν την έναρξη της αγωγής από τους υπεύθυνους ιατρούς.


Οι άνθρωποι με σοβαρές ψυχικές νόσους χάνουν τη ζωή τους κατά μέσο όρο 20 χρόνια νωρίτερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας προβλημάτων υγείας τα οποία παραγκωνίζονται ή δεν γίνονται αντιληπτά στη πορεία της νόσου. Αυτό επίσης συμβαίνει λόγω των παρενεργειών από τα φάρμακα. Ωστόσο, το 515 από όσους συμμετείχαν στην έρευνα είπε ότι δεν είχαν κάνει γενικό έλεγχο πριν τους χορηγηθεί αγωγή και το 54% απάντησαν ότι δεν είχαν συζητήσει τα συνοδευτικά συμπτώματα με τον γιατρό τους ή κάποιον άλλο επαγγελματία υγείας.


Η έρευνα επίσης έδειξε:


Σχεδόν οι μισοί (46%) από τους ερωτηθέντες είπαν ότι δεν είχαν καταλάβει τις διαφορετικές επιλογές που θα μπορούσαν να έχουν σε σχέση με τη φαρμακευτική αγωγή.


Πάνω από το ένα τέταρτο (27%) των ερωτηθέντων είπαν ότι είχε περάσει χρόνος από την τελευταία φορά που έκαναν γενικό έλεγχο της υγείας τους, παρόλο που ο Δημόσιος Οργανισμός Υγείας έχει προτείνει ετήσια τσεκ απ για την αντιψυχωσική αγωγή.


Σχεδόν οι μισοί (47%) είπαν ότι δεν αισθάνθηκαν μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων όταν έγινε η συνταγογράφηση.


81% είπαν ότι βίωσαν αύξηση του βάρους και πάνω από 30 άλλες παρενέργειες σημειώθηκαν στην έρευνα όπως η εμφάνιση διαφόρων τικ, οι αϋπνίες και σεξουαλικά προβλήματα.


Ο Brian Dow, διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων του οργανισμού Rethink Mental Illness, είπε:


«Η αγωγή για τις σοβαρές ψυχικές παθήσεις μπορεί να είναι σωτήρια για τη ζωή. Ωστόσο, αρκετά συχνά ακούμε ότι χορηγείται χωρίς μια κανονική συζήτηση σχετικά με τις παρενέργειες, το ρίσκο, τις επιλογές που υπάρχουν και - ίσως πιο ανησυχητικά - χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις επιπλοκές για τη συνολική υγεία που αυτή η αγωγή μπορεί να έχει.


Φανταστείτε να παίρνετε βάρος με όλο τον συνεπακόλουθο κίνδυνο για την υγεία – διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή την απειλή μιας προσβολής - επί ένα χρόνο και αυτό να μην έχει συζητηθεί με εσάς ποτές στο παρελθόν. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι με κάποια ψυχική νόσο πεθαίνουν κατά μέσο όρο 20 χρόνια νωρίτερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό και αυτό μπορεί σε μεγάλο βαθμό να οφείλεται στις ανάγκες του οργανισμού που παραβλέπονται.


Καταλαβαίνουμε ότι οι επαγγελματίες υγείας αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια ιδιαίτερα όταν δουλεύουν με ανθρώπους σε κρίση, με περιορισμένο χρόνο και υλικοτεχνική υποδομή αλλά είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να δούμε τον άνθρωπο στο σύνολό του, διασφαλίζοντας ότι αυτός/η θα λάβει φροντίδα ως οργανισμός. Αυτό σημαίνει περισσότερη συμμετοχή, περισσότερη πληροφορία και μια συνεχή συζήτηση για την υγεία στο σύνολό της».


Ο Jonny Benjamin, υπεύθυνος εκστρατείας για την ψυχική υγεία και την πρόληψη κατά των αυτοκτονιών, είπε:


«Είναι τόσο σημαντικό για τους ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας να έχουν συμπεριληφθεί σε κάθε απόφαση που αφορά στην αγωγή που ακολουθούν. Χρειαζόμαστε ανοιχτές συζητήσεις που ξεδιπλώνουν τις διαφορετικές επιλογές που υπάρχουν για να διασφαλίσουμε τη σωστή θεραπεία. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι πραγματικά βοηθητική αλλά είναι σημαντικό να σου έχει γίνει γνωστό ποιες είναι οι παρενέργειες και πώς να τις αντιμετωπίσεις.


Στο παρελθόν ανακάλυψα ότι το δέρμα μου είχε γίνει υπερβολικά ευαίσθητο και είχε καεί άσχημα στον ήλιο όταν ήμουν σε συγκεκριμένη αγωγή, κάτι για το οποίο δεν είχα προειδοποιηθεί ποτέ. Τακτικοί έλεγχοι μπορούν να μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε και να διαχειριστούμε τέτοια προβλήματα. Όταν πάσχεις από κάποια ψυχική νόσο, η υγεία σου επηρεάζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Γι’αυτό χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι η υγεία παρακολουθείται και ότι οι άνθρωποι υποστηρίζονται προκειμένου να παραμείνουν καλά».


Πηγή: Rethink Mental Illness, βρείτε το άρθρο στα αγγλικά εδώ

bottom of page