Επιστροφή στο Σχολείο: η κοινωνικοσυναισθηματική διδασκαλία στην καρδιά του σχολικού έργου (dossier)
Δεν μπορούμε να βαδίσουμε κανένα μονοπάτι προς την διδασκαλία ή την μάθηση αν δεν υπάρξει πρώτα μια βαθύτερη κατανόηση της διαδρομής μέσω της οποίας το συναίσθημα δομεί τις καθημερινές μας συναναστροφές, εμπειρίες και σχέσεις.
Τα συναισθήματα λειτουργούν ως χάρτης του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδράμε εσωτερικά και προσαρμοζόμαστε στο περιβάλλον - τα αισθήματα, η παρόρμηση και οι οργανικές αντιδράσεις είναι υποπροϊόντα του κώδικα με τον οποίο καταλαβαίνουμε τον κόσμο.
Η αγγλική λέξη για το συναίσθημα (emotion) βγαίνει από την Λατινική λέξη “movere” που εμπεριέχει την «μετακίνηση» και, σε κάθε στάδιο της ζωής μας, προχωράμε μετακινούμενοι προς όλες τις κατευθύνσεις, όχι μόνο εξωτερικά αλλά επιπλέον από καρδιάς.
Η κοινωνικο-συναισθηματική προσέγγιση στα σχολεία να μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ανοιχτούν, να μοιραστούν εμπειρίες και να εμβαθύνουν στην πολυπλοκότητα της ζωής. Επιπλέον, αυτή η προσέγγιση μπορεί να ενθαρρύνει τον πειραματισμό και την περιέργεια, να καλλιεργήσει την κριτική σκέψη και την ανάληψη πρωτοβουλιών και να δημιουργήσει ασφαλή περιβάλλοντα, μέσα στα οποία η εκπαιδευτική διαδικασία ανθίζει.
Αυτόν το Σεπτέμβριο, μείνετε μαζί μας στην The Healing Tree community for Mental Health η οποία προτείνει και αναδεικνύει την παραπάνω προσέγγιση ως μέσο κατανόησης της σχολικής τάξης, αναχαίτισης του φόβου και αναζήτησης της ολόπλευρης επιτυχίας για όλους τους συμμέτοχους στη σχολική πραγματικότητα.
Comments