Δέκα βιβλιοπροτάσεις για την απώλεια για παιδιά από 4+ ετών
Τίποτα δεν είναι καλύτερο για να εξοικειώσει τα παιδιά με την απώλεια, τις αλλαγές, το πένθος και τον θάνατο, από ένα καλό βιβλίο.
Τα θέματα που μας απασχολούν διαχρονικά μπορούν να μελετηθούν, να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας και να παρουσιαστούν με τον κατάλληλο τρόπο σε όλες τις ηλικίες.
Τα βιβλία αποτελούν ένα ασφαλές μέσο παρουσίασης ιστοριών. Οι ιστορίες έχουν σαφή σχέση με την δύσκολη πραγματικότητα, αλλά ο έμμεσος τρόπος που αυτή δίνεται στα παιδιά τούς επιτρέπει να αντιμετωπίσουν την αλήθεια με λιγότερο φόβο. Ο συμβολισμός, οι ήρωες που πάσχουν μαζί με τα παιδιά, το πρόβλημα και η αναζήτηση λύσεων μέσα από την αφήγηση, το καλό και το κακό που εναλλάσσονται, η τελική κάθαρση και τα συμπεράσματα που προκύπτουν στη διαδρομή, όλα αποτελούν αφόρμηση για συζήτηση, για ανάλυση και για θεραπευτικό παιχνίδι.
Επιπλέον:
Τα βιβλία συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση των ορίων του παιδιού και τον καθορισμό του ρόλου του στην κοινωνία.
Στα τέλη του 1970 και τις αρχές του 1980 η βία, η απώλεια, ο θάνατος, η επώδυνη πλευρά της ζωής εμφανίζονται εκ νέου στην παιδική λογοτεχνία μετά από χρόνια απουσίας υπέρ μιας «ανώδυνης» ή «ψυχαγωγικής» θεματολογίας.
Το καλό βιβλίο εξοικειώνει τα παιδιά με τις δυσάρεστες εμπειρίες, μέσα από τις οποίες αυτό διδάσκεται τον κύκλο της ζωής.
Το παιδί μαθαίνει τον εαυτό του μέσα από το ταξίδι της αναζήτησης ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί δεξιότητες για την εξεύρεση λύσεων σε δύσκολες καταστάσεις.
Το βιβλίο βοηθάει το παιδί να αποδεχτεί την ιδέα του θανάτου και της κοινής μοίρας και να συμφιλιωθεί με τη φθορά και τον αφανισμό.
Παρακάτω έχουμε διαλέξει και παρουσιάζουμε δέκα από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία για την απώλεια σε όλες της τις μορφές, για παιδιά από 4+ ετών. Ευχαριστούμε το βιβλιοπωλείο Πολύγραφος για την πολύτιμη βοήθεια στην σύνταξη αυτού του καταλόγου:
1) Μπουσκάλια Λεό – Η πτώση του φύλλου που το έλεγαν Φρέντυ,
εκδόσεις Γλάρος
(ο κύκλος της ζωής μέσα από την δημιουργία, την ωρίμανση και την πτώση
ενός φύλλου)
2) Benji Davies – Το νησί του παππού, εκδόσεις Ίκαρος
(ο θάνατος του παππού και η γενναία αντιμετώπιση του φόβου)
3) Winter Jeannette - Μαλάλα/Ίκμπαλ, εκδόσεις Παπαδόπουλος
(οι αληθινές ιστορίες δύο παιδιών-θυμάτων βίας)
4) Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου Λότη – Το λουλουδόπαιδο,
εκδόσεις Μίνωας
(η σχέση γιαγιάς-εγγονής και ο θάνατος)
5) Berningham John – Granpa, Red Fox editions
(η αγάπη και το δέσιμο παππού-εγγονού: στα αγγλικά)
6) Galliez Roxane-Marie et Eric Puybaret – Άφησα την ψυχή μου στον άνεμο, εκδόσεις Λιβάνης
(αυτά που αγαπάμε δεν πεθαίνουν ποτέ)
7) Νευροκοπλή Βασιλική – Αν τ’ αγαπάς ξανάρχονται, εκδόσεις Λιβάνης
(οι δύσκολες απαντήσεις στα πιο τρομακτικά-για-τα-παιδιά ερωτήματα μέσα από την σχέση γιαγιάς και εγγονής)
8) Βερνίκου Αλεξία – Μέχρι τον ουρανό και πίσω, εκδόσεις Ίκαρος
(η σχέση γιαγιάς και η εγγονής)
9) Sanmamed Marta – Κυπάρισσος, εκδόσεις Λιβάνης
(διαφορετικές ιστορίες απώλειας)
10) Πιπίνη Αργυρώ - Το δικό τους ταξίδι, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
(η σταδιακή φθορά στην υγεία και ο θάνατος του παππού)
* Η Δέσποινα Λιμνιωτάκη εργάζεται ως Ψυχολόγος και Σύμβουλος Ομάδων σε συνεργασία με φορείς της εκπαίδευσης και της υγείας και ως συνδιοργανώτρια συναντήσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα που αφορούν σε θέματα απώλειας, πένθους (grief counseling), μετατραυματικού στρες και ψυχοπαθολογίας της καθημερινής ζωής (ένα κομμάτι αυτής της δουλειάς συνοψίζεται στην έκδοση του πρώτου της βιβλίου με τίτλο Ζήτημα Ζωής και Θανάτου: ο φόβος του θανάτου, η διεργασία πένθους και το κυνήγι της ευτυχίας στην καθημερινή ζωή). Επικοινωνήστε μαζί της στο dlimniotaki@gmail.com